Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njut av livet, att du lever

/

Annons

Det finns vissa tidningar man bör läsa för att räknas som rätt. Bon är en av dem. En lätt bajsnödig tidskrift för ängsliga storstadsbor och lantisar med storstadskomplex.

Enligt Bons chefredaktör Madelaine Levy är fet det nya smal. Det vill säga inget är mer rätt just nu är kurvor. Något hon förkunnade i ett faktamässigt illa underbyggt debattinlägg under rubriken ”Feta är hippare än anorektikerna”i Expressen i veckan. Om man nu kan prata om fakta när det handlar om att samtidstrendspotting.

Vad jag menar är bara att Levy inte lyckas ge oss särskilt många exempel som underbygger och stöttar hennes teori. Och för varje exempel hon anger finns dessutom en motpol.

Säg Beth Ditto och alla säger Scarlett Johansson. Den ena lätt kvadratisk och fabulös, den andra sunt kurvig och fabulös, men nu tydligen satt på diet av välmenande och supersmala kollegan Gwyneth Paltrow, även hon fabulös. (Om ni inte vet vilka dessa brudar är gör det inte så mycket. Det här handlar inte egentligen om några kända brudar och deras kilon.)

Först känns det ju lite halvtrevligt att fräsiga Bons chefredaktör dubbar fet till det nya smal. Men egentligen är det ju bara rätt så stört att någon argumenterar kring vikt som trend, även om jag får förmoda att det hela handlar om ett välvilligt men misslyckat försöka att visa att det finns andra ideal här i världen än att vara storlek noll.

Bons chefredaktör har fel. Fet kommer aldrig vara trendigt. Lika lite som sjukligt smal kommer vara det. Det enda riktigt tidlösa är att vara frisk. Och att visa tacksamhet över att vara frisk.

Men så tänker vi ju inte. I stället hojtar människor som Levy ”Fet är den nya smal!”, trots att övervikt är något klassrelaterat där lågutbildade låginkomsttagare står för majoriteten av övervikten i vårt land, trots att övervikt är skadligt för kroppen, trots att man blir sjuk av övervikt, riskerar få cancer, problem med lederna och hjärt- och kärlsjukdomar.

Och smal. Ja, hur livsbejakande är det egentligen på en skala att svälta sig? Hur trendigt är det med anorexi och bullemi? Hur osocialt är det inte att peta i maten? Hur otroligt jobbiga är inte människor som gjort det till sin uppgift i livet att kommentera näringsinnehållet på maten andra petar i sig och förpesta en helt vanlig middag med sina nojor.

Man blir sjuk även av att vara för smal. Kroppen slutar fungera utan nog med bränsle. Precis som en bil som inte får nog med bensin.

Det är påskafton i dag. Njut av det. Njut av livet, att du lever. Gå en promenad och jobba på din hälsa. Skit i att läsa Bon. Skit i alla som säger att fet är det nya smal och att det går trender i hur du ser ut. Du är fin. Det är vi alla.

Men tyvärr finns det väldigt många som tjänar mer pengar på att vi är missnöjda och ängsliga över vårt utseende än att vi bara är nöjda och glada. Och då blir fet det nya smal.

Mer läsning

Annons