Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nior söker sig helst till Natur – men många obehöriga till sina förstaval

Naturprogrammet och el- och energiprogrammet – dit vill flest niodeklassare helst när det är dags för gymnasiestudier. Men många kommer också få nöja sig med andra- och tredjehandsval – en tredjedel är obehöriga till sina förstahandsval.

238 niondeklassare söker till Staffangymnasiet i höst. 199 av de sökande har tagits in i det första intaget, 164 till sitt förstaval.

Störst antal försvaval, 39, hade naturprogrammet, följt av el- och energiprogrammet med 36 förstahandssökande. De programmen är också fyllda.

Åsa Kristiansson Hult är studie- och yrkesvägledare i Stenbergaskolan, med erfarenhet hur niondeklassare tänker.

– Utifrån intresse och vad man vill. Om man inte vet så är det vanligt att välja till exempel natur eller samhäll som ger en bred utgång för att fortsätta. Trenden är också att intresset minskar för yrkesprogrammen, det började när möjligheten för vidare studier togs bort från dem 2011. Många tror att det inte går att läsa vidare sedan, fast det går att välja till, säger Åsa Kristiansson Hult.

I många program finns platser kvar. Handel- och adminstrationsprogrammet har till exempel bara fyllts till en tredjedel (13 av 18 platser är lediga), en bit kvar till fullt också i vård- och omsorgsprogrammet där 13 av 19 platser är lediga. I samhällsprogrammet finns tio av 30 platser lediga, i industriteknikprogrammet åtta av 16.

– Det brukar fyllas på. För vår del ser det ändå jättebra ut, tidigare år har det varit sämre, säger Örjan Persson, lärare på Industriteknikprogrammet.

– Uppsvinget beror nog på ryktesspridning, de hör att våra elever fått jobb. Att det är en bred plan att stå på och det nära samarbetet med företag. Och så gör vi lite roliga saker, säger Örjan Persson.

Långt ifrån alla nior kan pusta ut med vetskapen att de får studera det de helst vill till hösten. 27% av eleverna saknar behörighet till sina förstaval. Största andelen obehöriga sökande till förstavalet har handel- och adminstrationsprogrammet där åtta av elva förstahandssökande till de 18 platserna var obehörig. Näst högst andel obehöriga sökande hittas till vård- och omsorgsprogrammets 19 platser, med åtta av 14 förstahandssökande som är obehöriga.

De som inte kommer in på sitt förstaval kan få nöja sig med andra- eller tredjehandsvalen. För den som inte tas in alls finns alternativen att läsa om årskurs nio eller läsa upp betygen via intruduktionsprogrammet, IM.

Att det ändå inte är fler sökande till vård- och omsorgsprogrammet och industriprogrammet, två områden där behovet av framtida arbetskraft spås vara stor, tror Åsa Kristiansson Hulthar sina förklaringar.

– Speciellt inom vård tror jag att det har sitt ursprung i dåligt rykte, dels löneutvecklingen och att föräldrar har jobbat och slitit ut sig och det förs över till barnen. Det ställs mot att våden säger 'vi behöver folk'. Likadant med industrin, men där har det vänt lite. Det går också trender i mycket, vi ser att många söker sig till IT-sidan, att utveckla spel och appar, säger Åsa Kristiansson Hult.

Förutsättningarna hinner ändras då ungdomarna gör ett sista val i mitten av maj. I juli är den slutgiltiga antagningen klar, i slutet av samma månad tas reserver in.