Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nioåriga Mina kan bli årets juniorbagare: "Behöver snart ett eget kök"

Nästa torsdag är det premiär för Hela Sverige Bakar Junior där elva unga baktalanger tävlar om titeln som Årets junior-hemmabagare 2016. Fältets yngsta deltagare är nioåriga Mina från Los.

Annons

Los har en bagerikultur och Mina Hallqvist har vuxit upp i en bakande familj. Att Mina förr eller senare skulle pröva på bakning var ganska naturligt men att det skulle leda hela vägen till att bli en av deltagarna i Hela Sverige Bakar Junior har nog en bättre förklaring än det.

Läs även: Loosbagarn firar 100

– Jag har över tio syskon så det är alltid någon som fyller år eller har namnsdag och liknande. Så det är mycket tårtor och kakor som ska bakas hela tiden. Inspirationen kommer från människorna, berättar Mina.

Minas deltagande har precis avslöjats efter flera månaders hemlighetsmakeri. Hon har inte kunnat berätta för sina vänner att hon kom med i programmet eller hur det går och det har varit svårt nog. För mamma Elitsa Hallqvist har det varit precis lika svårt.

Läs även. Nu vaknar Karamellhuset i Edsbyn till liv: "Vi ska vi bygga upp ett godislager"

– Alla vill veta varför när man tagit ledigt från jobbet eller sökt ledigt för Mina från skolan och man kan inte berätta. Jag har fått säga att det är hemligt men nu när det äntligen är ute känns det bra. Minas lillebror har frågat i flera veckor om han får säga och när han nu äntligen fick det sprang han direkt till skolan för att berätta, säger hon och skrattar.

Inspelningarna gjordes i juni och föregicks av flera uttagningsprov. I april var det slutcasting i Stockholm dit 40 barn fick komma. När det stod klart att Mina Hallqvist blivit en av de elva finalisterna kände hela familjen att det var som en seger.

– Det var roligt att komma med och att träffa Tilde (de Paula Eby, programledaren). Det var lite pirrigt men alla var snälla och roliga. Men det bästa var att få baka fast det var på tid och lite stressigt, säger hon.

Mina Hallqvist verkar ha blivit van med intervjuer efter programmet. Hon är inte nervös under intervjun och hur det går i programmet är omöjligt att få henne att avslöja.

– Hon har vuxit så mycket som person! Det har verkligen varit en positiv upplevelse för Mina att vara med, säger Elitsa som även hon bakar mycket och skämtar om att de snart behöver varsitt kök om de ska kunna samsas om platsen.

Läs även: Hela Sverige bakar-Linus lockar till nyföretagande – med cupcakes

Sedan programmet spelades in har Mina hunnit fylla tio och drömmen är självklar – att en dag bli konditor. När hon fyllde år önskade hon sig förstås mer bakningsgrejer. Det är ett intresse som började för drygt två år sedan och nu är starkare än någonsin.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!