Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio timmar av uthållighet – 148 varv runt samma bana på motorstadion i Söderhamn

Klockan åtta bar det i väg, sedan körde de varv efter varv i nio timmar.
Långloppsracet på Helsinge motorstadion är onekligen en tävling i uthållighet.

Det är gråmulet och någon plusgrad, men isen har inte tagit skada efter den 2,1 kilometer långa banan ute på Flygstaden.

Det är andra gången som SMK Söderhamn arrangerar långloppsracet 9-timmars och det här året deltar åtta bilar i tävlingen, men förarna är betydligt fler.

– En och samma förare kan inte köra nio timmar, därför turas de om och så har de alltid en cowdriver med i bilen, förklarar Anna Jonsson som sitter i sekretariatet tillsammans med Lena Lund och Maja Henriksen och räknar varv.

Läs mer: Med fullt stall i över 100 varv – nu drar 9-timmarsracet i gång: "Det gäller att hålla sig på banan"

Det är nämligen det tävlingen går ut på, flest varv vinner. Än har förarna bara kommit halvvägs och passerat 70 varv. Så visst handlar det om uthållighet.

Jenny Ramström från söderhamn har tagit sin son Oskar, 7, med sig för att titta på tävlingen. Hon älskar ljudet från motorer och farten.

– Jag har vuxit upp med rally eftersom pappa tävlade i Järbo motorklubb. Ett tag var jag inne på att bli hans kartläsare, med det blev tyvärr aldrig så.

Läs mer: Ny SM-tävling till Söderhamn: Sätter naturligtvis staden på kartan

För Oskar är det första gången han ser en tävling. Roligast är det när bilarna sladdar tycker han, men roligast av allt var att få se en helikopter på nära håll.

– Det är första gången i livet som jag har sett en riktig helikopter, det var riktigt häftigt, säger han.

På banan fortsätter förarna att köra varv efter varv, ibland händer det små fadäser och något fordon blir stående och tvingas backa. Men det går som bara den.

Läs mer: Storfavoriten höll för trycket i Söderhamn

När nio timmar har gått visar det sig att det är Svenssons Racing från Söderhamn som tar hem segern i framhjulsklassen med 148 varv. Team Starlet, Söderhamn, var inte sämre i bakhjulsklassen som också körde 148 varv. En mycket rolig och bra tävling summerar tävlingsledaren Marie Johansson dagen.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik