Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio får döda efter vargangrepp

Gården Uppegårds i Skräddrabo på Alfta finnskog har mist nio får efter ett vargangrepp. Det var på onsdag morgon Lennart Gustavsson upptäckte ett dött får i den inhägnade hagen.

Annons

– Vi har haft får här i 18 år och har tidigare klarat oss. Vi har bara väntat på det här. För två år sedan stod en stor fin varg här utanför huset och nosen inställd mot fåren. Jag fick då jaga iväg den. Får flockar sig. Vargen springer rätt in i flocken och fåren är chanslösa, säger Lennart Gustavsson.

Vid angreppet dödades tre får. Sedan fick man avliva ytterligare sex får som hade fått svåra skador. Sammanlagt rör det sig om fem tackor och fyra lamm. Sex djur lyckades undkomma vargarna och är kvar.

Länsstyrelsen har besiktigat djuren och gör bedömningen att skadorna har orsakats av varg. Lennart och Ulla kan nu söka ersättning från Länsstyrelsen för de kostnader angreppet har orsakat.

Läs mer om vargattacken i Skräddrabo i lördagens (23/10) Ljusnan.