Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nils Persson 90 år

Nils Persson, Edsbyn, fyller 90 år torsdagen den 12 februari.

Annons

Han är född i Roteberg utanför Edsbyn där han tidigare var lantbrukare på fädernegården Pallas, som har funnits i släktens ägo sedan 1590.

Nils Persson gick skogs- och lantbruksskola 1944-1945. Från 1940-talet och fram till 1970-talet var han skogsbrukare och timmerkörare.

I 62 år var han aktiv jord- och skogsbrukare på Pallasgården, varav 42 år som egen ägare. Numera är gården överlåten till en brorson.

Nils Persson var tidigare politiskt aktiv i Ovanåkers kommun. Han satt 20 år i kommunfullmäktige för Centerpartiet och jobbade som valförrättare i 35 år.

Dessutom var han ledamot i skolstyrelsen i 20 år, satt i taxeringsnämnden i 20 år, i kyrkofullmäktige i åtta år och var ordförande i vägföreningar med mera.

Nils Persson har ett stort intresse för orientering och bandy. Han har sett de flesta av Edsbyns hemmamatcher i bandy sedan 1934.

Historia (främst gamla gårdars historia), fotografering och fjällvandring är andra intressen. Han har bland annat fjällvandrat i Ramundberget i 26 säsonger.