Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Niklas har hittat hem

Våren 2010 ringde telefonen och livet tog en helt ny vändning. Niklas Arleryd, från Söderhamn, fick ett jobberbjudande i Stockholm när han endast gick första året på gymnasiet.

Annons

I dag har han jobbat som danspedagog och koreograf på Tony Irving Dance Academy i snart ett år och han ångrar inte sitt beslut.

– När jag kom tillbaka till Söderhamn första gången efter ett halvår kände jag bara vad skulle jag göra här?, berättar Niklas och skrattar.

Hans dröm har sedan länge varit att bli känd och när han i ung ålder var tvungen att välja mellan dansen och friidrotten bestämde han sig. Han skulle bli bäst på det han gjorde. Dansen blev fort hans liv och tävlingarna avlöste varandra. Niklas har vunnit VM fem gånger.

– Jag har vunnit det man kan vinna, så jag känner mig nöjd, säger han.

Det är tack vare de tidigare framgångarna som Niklas kände att han kunde tacka ja till jobbet och att han hela sitt liv har velat flytta till en större stad. Han känner att Stockholm verkligen är platsen för honom. Niklas har därför sällan haft hemlängtan efter flytten, även om han saknat familj och vänner.

Han började danslinjen på Fryshusets gymnasium samtidigt som han jobbade som danslärare. Trots att skolan betydde mycket för Niklas var det ändå jobbet som prioriterades. I dag har han hoppat av gymnasiet och satsar helhjärtat på sitt arbete, trots att det från början var tungt att lämna skolvärlden. Han gjorde det inte bara för ekonomins skull.

– Skolan gav mig inte så mycket i dansväg, men det gör jobbet, förklarar Niklas.

Trots att hans dagar i dag består av att utbilda och motivera andra dansare till att bli så bra som möjligt så har inte hans egen träning eller känslor för dansen bleknat. Tvärtom. Det är tack vare den kunskap han fått sedan flytten som Niklas har kommit närmre dansen, trots att han inte tävlar längre.

– Tävlingsdansen utgör ändå en liten del, även om det krävs otroligt mycket, berättar han. Nu har jag mer koll på vad det verkligen handlar om och det har stärkt mina känslor för dansen.

Det enda negativa med flytten är att Niklas förlorat lite av sin status. När han bodde i Söderhamn prydde han ofta tidningens sportsidor och var lite av en lokalkändis, som han själv beskriver det:

– Det är ju tråkigt att inte vara lika känd, men det blir ju så när stan blir större, skrattar han.

Han tvivlar dock inte på att det är möjligt att göra ett avtryck i huvudstaden. Niklas planerar att jobba sig till ett stort namn via dansen och är inte rädd för framtiden, trots att han inte avslutat sin gymnasieutbildning. Han har fått många möjligheter tack vare jobbet och tror att han i framtiden kommer att kunna fortsätta på samma bana. Dels för att han har stor insikt i branschen och dels på grund av sin starka vilja. Niklas har redan medverkat i reklamfilmer och gjort modelljobb. Han planerar att flytta till USA i minst ett år för att fortsätta göra det han älskar:

– Jag ska fortsätta jobba med dansen, och jag ska bli bäst av alla.