Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ni måste ta upp frågan om kontanter, politiker!

Vad ska en miljon människor som inte har konto i banken och kort betala med sen när inte sedlar och mynt finns? undrar Helena Palén Olofsson.

Annons

Vore det något bevänt med politiken skulle partidebatterna ta upp det här med utfasningen av kontanterna. Folktandvården tog bort kontanterna (lagvidrigt). Åhléns och Ikea ska göra detsamma. Har ni hört något parti säga ett knyst om det? Nä, det har ni inte för det är ingen som säger något. Så vad ska vi ha alla dessa partier till i den så kallade demokratin när det är bankerna som styr politikerna? Det skulle väl vara tvärtom! Politiken ska styra ekonomin så vi får en ekonomisk demokrati som är förutsättningen för all demokrati.

Det är hög tid att ändra på det fast klockan är fem i tolv. Sätt press på ditt parti. Ställ frågor. Det blir ett val om fyra år igen. Vi måste ha kontanterna kvar. Av riksbankslagen framgår att sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken är lagliga betalningsmedel, vilket innebär att ”var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som betalning”. Ska det bli en sån stor omställning utan debatt i riksdagen ens? Inga andra länder håller på som Sverige. Varför ska just vi vara ett experimentland? Och vad ska en miljon människor som inte har konto i banken och kort betala med sen när inte sedlar och mynt finns?

Utan kontanter får vi ett hemskt samhälle. Försvinner kontanterna får bankerna och staten total kontroll över ditt liv. Bara de som godkänts av banken kan sen till exempel tanka bilen och köpa mjölk och mat till sina barn.

Helena Palén Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel