Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ni 124 862 personer som låg på soffan – var det värt det?

Sverigedemokraterna blev länets näst största parti.

Så började då vakandet över val.se, Valmyndighetens hemsida där alla resultat från Europaparlamentsvalet rapporteras, ner på minsta decimal.

När rösterna i de 151 valdistrikten i Gävleborg alla räknats var resultatet tydligt: Socialdemokraterna har fortfarande ett starkt grepp om länet. Kristdemokraterna och Centerpartiet har alla kraxande olyckskorpar till trots gjort en lyckad valrörelse och ökat, liksom Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ. Backade gjorde Moderaterna, Folkpartiet, Vänsterpartiet och Piratpartiet. Socialdemokraterna stod helt still. Den största förändringen av alla stod Sverigedemokraterna för. 12,5 procent i Gävleborg jämfört med 2009 års 4,1. Därmed blev SD, tyvärr knappast överraskande, det näst största partiet i länet.

I SVTs stora Vallokalsundersökning (Valu) var det fler som sa att de röstat på SD på grund av deras EU-kritik än deras invandringspolitik. Å andra sidan var det just när det gäller Sverigedemokraterna en förhållandevis stor skillnad mellan Valu och faktiskt resultat. Väljarna som blivit tillfrågade tycks inte berätta för SVT:s undersökare att de röstat SD. Kanske har de som väl erkänt det definierat sin anledning lite generöst? För om det vore smart EU-kritik man var ute efter hade väl snarare Junilistan gjort sin comeback istället för att i Gävleborg enbart få 0,5 procent?

14,3 procent i Bollnäs, 10,5 procent i Hudiksvall (där dock andraplatsen kneps av Miljöpartiet), 12,1 procent i Ljusdal, 15,0 procent i Nordanstig, 12,1 procent i Ovanåker (där Centerpartiet tog andraplatsen) och 13,4 procent i Söderhamn. I vissa valdistrikt, som Ramsjö-Hennan i Ljusdal och Hassela-Älgered i Nordanstig, får SD över 20 procent av rösterna.

Sverigedemokraterna har verkligen lyckats locka sin vanligtvis röstskolkande väljare till valurnorna denna gång. Och förmodligen en hel del nya personer. Alla försök att markera mot Sverigedemokraterna, både de rent korkade när man försöker stoppa planerade möten, och de sympatiska vända-ryggen-aktionerna, må ha mobiliserat många, och visat på en antirasistisk kraft. Men om målet var att få stopp på partiets framgångar så kan det bara beskrivas som ett misslyckande.

Det är klart att inte alla dessa väljare är rasister. En hel del menade säkert allvar med att det är de höga avgifterna till EU som fick dem att rösta på blåsipporna. Eller någon annan EU-kritik. Och några vill förmodligen ge oss något slags minnesbeta, alltså vi i den så kallade politiskt korrekta eliten som jobbar på landets tidningar och liknande. Andra faller för tiggeriförbudlöften, hur löst uppbyggda dessa nu må vara.

Den stora frågan är dock: vad gjorde alla ni andra? Valdeltagandet har ökat, i Gävleborg röstade 42,6 procent, jämfört med 36,9 procent 2009. Det innebär att 57,4 procent, 124 862 personer i Gävleborg, valde att stanna hemma trots närmast obegränsade möjligheter att förtidsrösta, och generösa öppettider på valdagen.

Nu blev Sverigedemokraterna länets nästa största parti. Även på det nationella planet gick det bra, 9,7 procent vilket innebär att Sverigedemokraterna tar två mandat. Man får också gott om både högerpopulistiska, och högerextrema ledamöter, från andra europeiska länder att försöka bilda grupp med i parlamentet. Brittiska populisterna Ukip, med en väldigt skarp "invandrarna tar våra jobb"-agenda, får knappt 28 procent av rösterna. Danskt Folkeparti blev största parti i Danmark. Franska Nationella Fronten landade på 25 procent. I Tyskland, av alla ställen, har nazistpartiet NPD fått ett mandat. Och grekiska nazisterna i Gyllene Gryning ser i skrivande stund ut att få mellan 8 och 10 procent av rösterna.

Var det värt att ligga på soffan för?