Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nicklas Lidström invald i hockeyns finrum

/
  • Nicklas Lidström i Detroits tröja. ARKIVBILD.
  • Nicklas Lidström, Mats Sundin och Peter Forsberg är alla invalda i Hockey Hall of Fame. ARKIVBILD.

Nicklas Lidström gör Börje Salming, Mats Sundin och Peter Forsberg sällskap i Hockey Hall of Fame i Toronto. Det står klart sedan invalskommittén haft sitt sammanträde på måndagen.

Annons

Ishockeybacken avslutade en tjugo säsonger lång NHL-karriär 2012 och nu har det gått de tre år som stadgarna kräver för inval, ett val som enligt förhandstipsen var självklart med tanke på backens meritlista.

– Många har sagt till mig att "det är klart att du kommer in i år", men man vill ju invänta det där samtalet med bekräftelsen. Och nu kom det, säger Lidström till expressen.se.

– Det är en otroligt bra samling spelare man nu får ta plats tillsammans med. Jag har ju spelat med alla tre i Tre Kronor och fick vinna OS med Sudden och Foppa i Turin 2006, så det känns speciellt. Och Salming var ju min backpartner i Canada Cup 1991.

Lidström, 45, gjorde 20 säsonger i Detroit där han bland annat vann Stanley Cup fyra gånger, blev utsedd till NHL:s bäste back vid sju tillfällen och viktigaste spelare i NHL-slutspelet en gång. I landslagssammanhang blev det både VM-guld (1991) och OS-guld (2006).

Själva invalsceremonin äger rum först den 9 november, i Toronto. Övriga ex-spelare som kommer att närvara där och då är ryssen Sergej Fjodorov, tidigare lagkamrat med Lidström i Detroit, kanadensaren Chris Pronger, amerikanen Phil Housley och amerikanskan Angela Ruggiero.

– Jag spelade hockey för att jag älskade sporten, inte för att vinna utmärkelser. Men nu när karriären är över inser jag hur speciellt det är att få ett erkännande av Hockey Hall of Fame, säger Fjodorov, som bland annat vann tre Stanley Cup-finaler och tre VM-guld.

Pronger har Stanley Cup-seger, VM- och OS-guld på meritlisten medan Housley med sina 1 495 matcher är den spelare med flest NHL-matcher utan Stanley Cup-seger. Ruggiero var medlem i USA:s OS-guldlag 1998, vann tre VM-guld och blev flera gånger uttagen i VM:s stjärnlag.

Mer läsning

Annons