Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nerdragen hemtjänst slår mot LOV

Den nya besparingen i hemtjänsten är ett grundskott mot de tre privata utförarna i kommunen.

Deras ersättning ska sänkas med fem procent 2012.

Kontraproduktivt för den fortsatta utvecklingen av LOV, lagen om valfrihet, anser Eva Gottvall-Bruno.

Tillsammans med Anita Andersson och Jennie Sanchez, äger och driver hon bolaget Mitt Liv Omsorgsspecialisten med kontor i Harmånger. En beståndsdel i verksamheten är att ge stöd och omsorg i egna hemmet till personer som beviljats bistånd av Nordanstigs kommuns handläggare. Vårdtagarna kan idag välja mellan fyra utförare, inklusive kommunens egen hemtjänst.

– Vårt ettåriga avtal har sagts upp och ersätts av ett nytt. Redan innan ett år förflutet försämras våra möjligheter genom att uppdragsgivaren Nordanstigs kommun planerar att sänka ersättningen per timme med 15 kr.

– Både vi och våra kolleger befinner oss i ett känsligt uppbyggnadsskede och marginalerna är mycket små, beskriver Eva Gottvall-Bruno.

Hon berättar att hon tillsammans med Addera Omsorg med bas i Bergsjö och Corab i Gnarp, satt ihop en skrivelse där de förklarat de allvarliga konsekvenserna. I den presenterar de förslag som underlättar för de alternativa leverantörerna av hemtjänst istället för motsatsen.