Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nemah levde Robinson-livet

På Robinson-ön går äventyret mot sitt slut. Vi som aldrig i livet skulle sätta foten i ett Robinson-träsk för att sen hamna i tv på bästa sändningstid en lördagkväll, undrar hur och varför? Nemah Hansson från Edsbyn vet, hon hängde kvar nästan ända till det bittra slutet för sju år sedan.

Nemah Hansson från Edsbyn gjorde definitivt avtryck i sanden som Robinson-deltagare. Med ett brett leende, knallblå ögon och en Edsbydialekt som kan dräpa en varan blev hon Robinson-kändis vintern och våren 2002-03.

I en intervju i Ljusnan i november 2002, några veckor innan det första Robinsavsnittet med Nemah visades, gjorde hon ett typiskt Nemah-uttalande:

- Det speler då ingen roll öm det är kärar eller fruntimmer, bara det är rejält fölk.

Och det kan hon onekligen ha rätt i.

Nemah har en egen livsfilosofi som i sin tur bestämde hennes strategi för att överleva så länge som möjligt på ön. Hon är sig själv. Möjligen lade hon band på sitt temperament en aning. Man måste bita ihop ibland.

- Det var svårt vet du, jag kan inte ljuga. Många gånger ville jag bara säga "håll käften" eller "stick härifrån" till de andra. Men min strategi var att inte göra illa nån för att fixa en röst och inte bli manipulerad, inte rida på andra.

- Och det höll länge, jag var den sista jäntan kvar i alla fall. Och jag ångrar ingenting, inte ett dugg.

Vad tänker hon när hon tittar på Robinson nu, kan man undra.

- Been there, done that. Haha. Och jag kände med Angela när hon åkte ut, hon hade varit en värdig vinnare.

För er som inte följer Robinson; Angela var en rekorderlig tjej som råkade ut för pakter och rejält lurendrjeri och blev utröstad i örådet för några veckor sedan.

- Egentligen borde det inte heta Robinson, det borde heta Svarte Petter. Och det går att visa i hur många versioner som helst, allt beror på vad de bestämmer sig för att visa. En traumaversion, en terrorversion, en lugn version, det är som de vill, det.

- En kamerakille, en som skötte ljudet och en som gick med block och penna följde oss hela dagarna, från gryningen till det blev mörkt. På nätterna fanns det en nattvakt som bevakade oss så vi inte skulle ta kontakt med några öbor.

Nemah sökte två gånger och kom med den andra gången. När hon fick reda på att hon hörde till den utvalda skaran fick hon bita sig i tungan för att inte berätta för någon.

- Men jag var ju tvungen att säga det till några, gubben, pappa och på jobbet förstås.

- Men det var inte lätt. Jag tog ju alla mina vaccinationer här och de undrade ju vart jag skulle åka. Jag var så otrevlig, skit i det ni, sa jag.

Första gången hon träffade de övriga deltagarna var på Arlanda. Det vill säga de andra kvinnliga deltagarna.

- Och alla var full i smycken och parfym och girlpower, allt som jag avskyr.

Den femtonde maj 2002 lyfte planet till Filippinerna. I början av juli var Nemah hemma igen, tusen erfarenheter rikare men utan Robinson-vinst.

- Det var så mycket som tittarna aldrig fick se. De som säger att det verkar vara en lätt eller skön tillvaro har så fel. Jag har rest mycket och jag har bott själv och med främmande människor. Men de som var riktigt ung och grön, de hade det svårt. Man måste tåla värme och ha ett starkt psyke.

- Den här omgångens deltagare som började i ett träsk och tjatade om att de också ville vara på en paradisstrand, de visste inte vad pratade om. Så är det inte. Det är säkert en fin vy från något håll, men mest är det slitet och sopigt efter andra lag från andra länder som också varit där.

Bett och utslag efter sandloppor och sandflugor var ett rent elände. Sårskorpor i hårbotten och kliande utslag på hela kroppen. Nemah vet och ryser när hon tänker tillbaka.

- Och jag förstår inte mig på dem som klagade på att de inte hade något att göra! Men vad trodde de? Nä, många av de andra deltagarna var så långt ifrån min värld de bara kunde komma. Inte folk man hade någon naturlig kontakt med.

Ett år efter Robinson hängder Nemah kvar på kändislistorna. Den enda flotta inbjudan till efter den andra damp ner i brevlådan. Hon gick på några av dem.

- Jag åkte på Bondpremiären, bland annat, fick gå där på röda mattan, det var fränt, på riktigt! Och så blev vi inbjudna till Melodifestivalen allihopa, det var en jäkligt rolig efterfest.

Idag är Nemah ambulanssjuksköterska, bor kvar i Edsbyn med sin Mats, som för övrigt kom som en överraskning och hälsade på henne på ön.

- Vilken resa han gjorde då! Filippinerna tur och retur på några dagar. När jag frågade honom innan om han skulle åka ner om tv ringde och bad honom, så sade han nej. Men när de väl ringde så sa han ja på en gång. Vilken överraskning, då blev jag lycklig!

Har hon något tips till blivande Robinson-deltagare?

- Rent konkret, du måste bestämma dig för din egna regler. Vill du komma långt till varje pris? Är man ingen docksöt Barbiebrud så går det inte att bara sitta där och tro att det ordnar sig. Tro på dig själv. Och byt inte strategi under tiden.

När jag frågar henne hur hon blev den hon är, så stark och originell så säger hon att tja, så är det väl bara. Man vet inte riktigt.

- Det är så få som vågar slappna av och bara vara sig själva. Men du får alltid betala för att du inte är dussinvara.

Inte helt oväntat är Ingmar Stenmark hennes idol.

- Han verkar vara en sund och vettig idrottsmänniska. Han har gått sin egen väg.

På lördag sänds den här omgångens allra sista avsnitt. Två kvinnor och en man är kvar, Anna Lundh, Ellinor Pierre (från Gävle) och Jarmo Heinonen, äldst med sina 54 år. En av dem vinner den åtråvärda titeln och blir Robinson- med svenska folket. Nemah tror på Jarmo.

- Jag har gillat Jarmo från början. Han har vågat ha sin egen stil.