Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nekad skyddsjakt har överklagats

En privatperson i Färila har överklagat länsstyrelsens beslut om nekad skyddsjakt på varg inom Prästskogsreviret i Ljusdals kommun.

Annons

Inom Prästskogsreviret har det under det senaste året förekommit fyra vargangrepp på hund. Efter två av angreppen i november förra året ansöktes om skyddsjakt, vilket avslogs. Senare, när en tredje hund angripits tilläts skyddsjakt på en varg. Den dåvarande hanen i reviret sköts i januari i år.

I augusti 2014 dödades ännu en hund i området under jaktträning och den 30 oktober lämnades en ansökan om skyddsjakt på vargfamiljen in.

I senaste ansökan om skyddsjakt till länsstyrelsen krävdes att hela vargfamiljen skulle skjutas. Länsstyrelsen höll i sitt beslut med om problemen med vargangrepp på hundar, men vägde det mot hanens höga genetiska värde. Hanen är en rysk invandrad varg som anses vara särskilt värdefull ur genetiskt perspektiv. Han har heller aldrig kopplats till angrepp på hundar eller andra tamdjur.

Att tillåta skyddsjakt på bara honan skulle utsätta den värdefulla hanen för risken att fällas i stället, befarade länsstyrelsen.

Förutom hanen och tiken finns även fem valpar i reviret.

Överklagandet har skickats vidare till Naturvårdsverket för beslut.