Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till vindparker i Bollnäs

Kommunfullmäktige sa på måndagskvällen nej till Bergvik Skogs "gamla" ansökan om att få bygga 140 vindkraftverk på Bollnäs finnskog. Det blev också nej till Arbrå vindpark med sju verk öster om Ljusnan.

Annons

Vindparken Annefors har diskuterats många gånger i olika politiska sammanhang – och nu återkom ärendet för beslut efter så kallad minoritetsåterremiss vid fullmäktigemötet i oktober. Majoriteten ville säga nej redan då, men oppositionspartierna BP, M, C och KD fick igenom återremissen för att utreda vad investeringen skulle innebära för sysselsättning, bygdepeng och miljöhänsyn.

Sedan dess har Bergvik Skog presenterat nya bantade planer för parken, som innebär en halvering av antalet vindkraftverk till 70 och en minskning av vindparkens yta till en femtedel av den tidigare. Bolaget erbjuder bland annat också så kallad bygdepeng med 2,1 miljoner kronor per år.

- Men det vi ska yttra oss om nu är ansökan om 140 verk, sa kommunalrådet Marie Centerwall (S). Det andra förslaget är helt nytt och helt oberett.

Peter Nordebo (FP) hänvisade till att kommunen redan har sagt ja till sammanlagt 87 vindkraftverk i kommunen – och att majoritetens inställning till ytterligare utbyggnad är restriktiv, tills resultatet av de beviljade och tillstyrkta verken har utvärderats:

- Och det spelar inte så stor roll om det är 140 eller 70 verk, sa han.

Oppositionen, med oppositionsrådet Ingvar Persson (M) i spetsen, ansåg att det aldrig kunde vara fel att säga ja till en bantad park enligt bolagets reviderade ansökan:

- Bergvik har lyssnat och backat rejält. Nu säger ni nej till miljövänlig energi som skapar arbetstillfällen. Vi vill säga ja till 70 verk, sa Persson.

Efter votering klubbades majoritetens förslag, att inte tillstyrka Bergviks ursprungliga ansökan, igenom med 25–17. Motiveringen var att kommunen redan har sagt ja till 87 vindkraftverk inom kommunen – och vill utvärdera resultatet av dessa innan "nya betydande satsningar tillstyrks"

Med samma motivering blev det också nej till ansökan från Eolus Vind om en vindpark med sju verk utanför Arbrå. Där är också hotet mot världsarvet Gästgivars i Flästa, där de sju verken skulle bli synliga från hälsingegården, ett argument för att säga nej från majoritetens sida.