Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till vindpark på finnskogen

En majoritet i kommunstyrelsen säger nej till Bergvik Skogs planerade vindkraftspark på finnskogen söder om Annefors, med upp till 140 verk inom kommunen.

Åsikterna om vindkraftens utbyggnad i Bollnäs kommun blev den andra stora debattfrågan vid kommunstyrelsens sammanträde på torsdagen. Efter votering blev det nej till skogsbolagets ansökan med siffrorna 9–6, sedan majoritetspartierna S, FP, V och SVP fått stöd av SD.

Motiveringen för att inte tillstyrka projektet är intressekonflikter med bland annat turism, rörligt friluftsliv, natur/landskapsbild, fiske och kultur – och att det redan finns beviljade eller tillstyrkta ansökningar för sammanlagt 87 vindkraftverk inom kommunen.

- I det läget kan det vara klokt att först utvärdera de vindkraftverk som är på gång, sa Jan Lahenkorva (S). Ger det de fördelar som vindkraftsförespråkarna tror – eller de nackdelar som andra tror? I dag vet vi inte det.

Majoritetens förslag är att fullmäktige ska utnyttja det kommunala vetot och "bromsa in en smula", för att göra en utvärdering av de 87 beviljade/tillstyrkta vindkraftverken innan några nya beslut om vindkraftsutbyggnad fattas.

Det håller inte BP, M, C och KD med om. De vill att Bergvik Skog ska få bygga på finnskogen och anser att ett nej kommer att gälla i många år framåt – om man ska vänta tills alla de 87 har byggts. (Hittills finns tre vindkraftverk i kommunen.)

Det slutliga beslutet fattas av kommunfullmäktige den 29 oktober.