Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till planlöst vindbruk

I tidningen (26/2) gör Daniel Johnson gällande att jag i spetsen för Gävleborgs fäbodförening har betytt mycket i kommunens hantering av vindkraftsfrågor. Jag ser det som ett erkännande av vad ideella föreningar kan betyda och som en ära för mig.

Daniel Johnssons uppfattning att agerandet av Gävleborgs fäbodförening är negativt för kommunen och en skam för demokratin berättar om något helt annat, som tyvärr inte enbart gäller Daniel Johnsson.

Vid den första offentliga informationen om exploatering av det Daniel Johnson kallar Blästenområdet frågade någon varför markägare inte längre kan få bestämma själva över hur de vill använda sin mark. Mitt påpekande då var att vissa frågor med tiden blivit så sammansatta att en mer gedigen prövning är nödvändig. Vår demokrati kräver det. Demokrati handlar om att vara med och bestämma. Lagar är viktiga för svensk demokrati. Riksdagens beslut ska präglas av hela folkets vilja. Därför finns en lagstiftning om planering, som gör att även lokala majoriteter kan ha fel.

Nu ska jag svara Daniel Johnsson varför Gävleborgs fäbodförening kan ha betytt något i kommunens hantering av vindkraftsfrågor. Föreningen har sagt nej till en planlös utbyggnad av vindkraft.

Kommunen har försökt förbättra sitt planeringsunderlag. Daniel Johnson lyfter fram två av kommunens tunga politiska namn, Sven-Åke Thoresen och Stefan Bäckström, som konsekvent försökt tillämpa vad landskapsanalyser och annat planeringsstöd förordar. Resultatet visar att andra samhällsintressen kan väga högre än vindbruk. Dellenbygden ingår i ett nationallandskap.

Daniel Johnsson anser att Sven-Åke Thoresen och Stefan Bäckström kör över sina väljare därför att de struntat i Kent Sjöbergs enkät. Hans namninsamling är en prestation, men därför inget uttryck för vare sig majoritetsvilja eller demokrati. Kent Sjöberg har subjektivt sökt personer positiva till rubrikerna på hans fyra listor. Titlarna är enligt HT (13 december 2013):

1) Vi säger ja till vindkraft för klimatets skull

2) Vi säger ja till vindkraft och nej till kärnkraft

3) Vi välkomnar vindkraften för att utveckla landsbygden

4) Vi vill att Norrhälsinge vindpark etableras fullt

Vad betyder ett namn på några av dessa listor för planering av var vindkraftverk kan byggas i Hudiksvall? Nog kan man vara negativ till kärnkraft och positiv till vindbruk och landsbygdsutveckling utan att acceptera en planlös exploatering av Blästenområdet?

Avslutningsvis vill jag fråga Daniel Johnson hur han fått sin uppfattning om att Gävleborgs fäbodförening är emot en vindkraftsetablering i Blästenområdet? Det är ju den planering föreningen efterlyst, som objektivt visar att området inte är lämpligt. Naturligtvis gläds föreningen åt att fäbodkulturen värderas högt. Det är även av nationell betydelse.

Kelvin Ekeland

utredningsansvarig i Gävleborgs fäbodförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel