Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till motion om fler oppositionsråd i Söderhamn

Fler oppositionsråd är mer rättvist, tycker Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i Söderhamn. Men en majoritet i kommunfullmäktige höll inte med.

Under måndagens kommunfullmäktige tog man upp en motion om att ge varje opposition rättvisa förutsättningar. Den har skrivits av Viktor Wärnick (M), Hans Sundgren (M), Magnus Ludvigsson (L) och Olle Persson (KD).

Förslaget går ut på att alla oppositionspartier ska ha ett oppositionsråd, inte bara Centerpartiet som det är idag. Den posten har funnits i Söderhamn sedan januari 2015.

Läs en repris av rapporteringen från kommunfullmäktige här

Det vill man ha eftersom man tycker att det alla partier ska ha samma rätt till representation och jämför det med Hudiksvalls kommun, där partierna själva har rätt att välja oppositionsråd.

– I dagsläget har vi tre oppostionsblock. Det är inte mer än rätt att vi ska ha rättvisa förutsättningar. Centerpartiet har hela resursen, men den minsta gruppen och man kan fråga sig om det är demokratiskt, sa Viktor Wärnick (M).

Läs också: Unik granskning: Här bor hälsingepolitikerna och därför spelar det roll

Den uppgiften tillbakavisades dock av Magnus Svensson (C), oppositionsråd, eftersom partiet har ett valtekniskt samarbete med SPI Välfärden vilket ger dem ytterligare ett mandat. De har då totalt åtta mandat.

Sverigedemokraterna har åtta mandat, Moderaterna har fem, Liberalerna har två och Kristdemokraterna ett.

Förslaget från kommunstyrelsen var att säga nej till motionen.

En invändning under kvällen kom från Claes B Jacobson (MP).

– Jag kan mycket väl tänka mig att ta upp det här under nästa mandatperiod. Men att rota i det idag är hänsynslöst, sa han.

Läs också: Vill att alla kommunala arvoden i Söderhamn ska vara offentliga

Under diskussionen föreslog bland annat Moderaterna att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle lägga ner sina röster, eftersom de är de styrande partierna.

Efter en votering blev resultatet 17 ja mot 27 nej. Fem ledamöter avstod från att rösta.