Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till friskola på Nytorp

Företaget Naturlära i Hälsingland AB godkänns inte som huvudman för naturbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå. Det beslutade Skolinspektionen på fredagen.

- Vi överväger att överklaga, säger centerpolitikern Karin Ånöstam, som är styrelseordförande i bolaget.

I januari i år skickade Karin Ånöstam in en ansökan om att få driva Nytorp som friskola från och med nästa år. Tillsammans med en grupp entreprenörer i livsmedelsbranschen – och skådespelaren Peter Stormare – ville hon köpa skolan och dessutom starta ett livsmedelscentrum där.

Nio månader efter ansökan om friskoletillstånd, har Skolinspektionen nu fattat sitt beslut om avslag. Den sammantagna bedömningen är att Naturlära i Hälsingland AB "inte har förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för den sökta utbildningen".

Invändningarna gäller bland annat oklarheter om de ekonomiska möjligheterna att driva verksamheten, osäkerhet om elevunderlaget och om lokalerna.

- Sökanden kan inte garantera att bolaget får tillgång till lokalerna och har inte angivit annan alternativ lokal, heter det bland annat i det elvasidiga beslutet.

Karin Ånöstam är medveten om att lokalerna är "den tunga biten":

- Förutsättningarna har ju förändrats så mycket sedan vi skrev ansökan. Då handlade det om att överta en fungerande verksamhet – nu håller den på att raseras och kommunen ska sälja fastigheten på anbud.

Styrelsen tänker räkna på de nya förutsättningarna, när anbudsunderlaget kommer ut, säger Karin Ånöstam:

- Och jag tror att jag kan få med de övriga i styrelsen på att överklaga Skolinspektionens beslut.