Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till fler ensambarn

Nu måste organisationen kring de ensamkommande flyktingbarnen ha lugn och ro. Därför vill kommunen inte ta emot fler barn, trots att Migrationsverket vädjar om flera hundra nya platser.

Det kommer många ensamma barn och söker asyl i Sverige. Under årets två första månader kom fler än 300 personer under 18 år hit utan vårdnadshavare. Migrationsverket behöver ett par hundra nya platser omgående.

Söderhamn driver hemmet Amicus på Vågbro center. Där bor 24 ensambarn. Det får räcka, åtminstone just nu, tycker kommunen.

- Vi i kommunstyrelsen har resonerat med socialförvaltningen, och vi tycker att organisationen måste få lugn och ro ett tag nu, säger kommunalrådet Eva Tjernström (S).

Hon tycker att de nya platserna i första hand ska skapas i de kommuner som inte tagit emot några barn. Men Söderhamn stänger inte dörren för all framtid.

- Migrationsverket är välkomna att ställa frågan igen på andra varvet.