Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej, Fridolin kan inte klamra sig kvar genom att knuffa Romson

Ett jämställt parti, som inte kan ha en partiledare utan två språkrör föratt det ska vara rättvist, kan inte sparka kvinnan för att mannen gjort bort sig. Det borde falla på sin egen orimlighet, i alla fall med en feministiskgrundsyn och analys med genusglasögon.

Därför är det närmast generande att se hur Gustav Fridolin försöker markera distans till språkrörskollegan Åsa Romson, för att om möjligt klamra sig fast vid regeringsposten och partiledarmakten medan Romson ska offras till Miljöpartiets vargar.

Läs mer: Det här är Miljöpartiets mest pinsamma försvar hittills

Visst har Åsa Romson haft en lång period av usla opinionssiffror och betraktas som ett sänke. Men den kris som Miljöpartiet nu befinner sig i så är det inte Romson som kan lastas, utan just Fridolin.

Mehmet Kaplan var Fridolins förstahandsval som minister, ja faktiskt även som språkrör och innan Fridolin tackade ja ska han ha konstaterat att Kaplan inte kandiderade.

Det är Fridolins bristande förmåga att ta in de upprepade varningssignalerna om Kaplan och sedan det hårdnackade försvaret av ministern som bidragit till att sätta Miljöpartiet i fritt fall inför partiets stämma i Karlstad nästa helg.

När det gäller ansvaret för den förda regeringspolitiken så faller ansvaret lika på de båda. Om nu Fridolin mot förmodan skulle klara av manövern att låta Åsa Romson betala det politiska priset för sina misstag och få sällskap av Isabella Lövin som språkrör så är krisen på inget sätt över för Fridolin.

Läs mer: Omstridd moské uppmanade till röst på MP

Han kommer att bära med sig belastningen att vara ifrågasatt fram till valet, som mannen som lyckades hänga sig kvar. Misstanken att dolda patriarkala strukturer i Miljöpartiet räddade Fridolin kommer att gnaga sönder det feministiska förtroendet för Miljöpartiet, och den enda som gnuggar händerna bakom kulisserna är Gudrun Schymans Fi som genom Miljöpartiets kris plötsligt, mot alla odds, kan hoppas på en comeback till valet 2018.

Utifrån det perspektivet behöver Miljöpartiet välja två nya språkrör. Och ska regeringen hålla är det bara Per Bolund och Isabella Lövin som kan träda fram.

Alternativet Carl Schlyter, som i sin roll som EU-nämndsordförande och riksdagsledamot nog får beskrivas som en av regeringens större huvudvärkar, ,kommer innebära att starka röster i Socialdemokraterna kommer säga att det räcker nu med det gröna.

Läs mer: MP:s väljare borde välja V eller C