Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Negativt resultat för Hudiksvalls sparbank

Överskottet i bankverksamheten äts upp när aktievärden skrivs ned. Hudiksvalls sparbank uppvisar ett minusresultat på 5,4 miljoner kronor för 2008.

Intäkterna uppgick till drygt 125 miljoner kronor, kostnaderna till knappt 88 miljoner. Men under året skrevs de finansiella tillgångarna ned med nära 33 miljoner, enligt årsredovisningen som presenterades på Hudiksvalls sparbanks årsstämma på fredagen. Nedskrivningen ger ett rörelseresultat på endast 4,5 miljoner kronor, vilket kan jämföras med de två tidigare årens rörelseresultat i 35- och 40-miljonersklasserna.

- Förutom att kreditförluster påverkar resultatet negativt så måste vi skriva ned värdet på grund av vårt innehav i Swedbankaktierna, säger Anders Thorson, vd för Hudiksvalls sparbank.

Nedskrivningen är inte avdragsgill, utan banken betalar skatt på resultatet före nedskrivningen. Det innebär att resultatet för Hudiksvalls sparbank 2008 landar på minus 5,4 miljoner kronor.

Hudiksvalls sparbank förvärvade drygt en kvarts miljon preferensaktier i och med Swedbanks nyemission, hösten 2008. Börskursen har gjort ett djupt dyk, och innehavet har därför minskat i värde. I årsredovisningen för 2008 görs dock gällande att "innehavet är långsiktigt och sparbanken har inga planer på att avyttra några aktier".

Eftersom Hudiksvalls sparbank inte har något resultat att ta ifrån, kan banken inte heller avsätta medel till de olika sparbanksstiftelserna.