Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedläggningar är nu ett faktum

Nu har beslutet fattats. Skolorna i Norrbo och i Mo läggs ned inför läsåret 2010-2011.

Annons

Det var efter debattinlägg som drog över treminutersregeln och efter många repliker, som kommunfullmäktige i Hudiksvall fattade beslut i skolavvecklingsfrågan på måndagskvällen. Både Norrbo skola och Mo skola läggs ned inför höstterminen 2010. Efter votering fördelade sig rösterna på 27 "ja" och 13 "nej" till det förslag från kommunstyrelsen, som presenterades i mitten av maj. Elva ledamöter valde att avstå från att rösta.

(M), (KD) och (FP) reserverade sig mot beslutet. De yrkade på att ärendet skulle återremitteras.

- Det man gör är att man lägger ner skolorna innan man tittat färdigt på helheten, sade en märkbart upprörd Margareta B Kjellin (M) innan voteringen:

- Ser vi verkligen till barnens bästa genom att lägga ned Mo skola? Vad kan vi göra bättre än att låta barnen gå kvar i de bästa skolorna? Ser vi till barnperspektivet och barnkonventionen, det som vi är så stolta över i andra sammanhang? Nej, vi ser till upptagningsområden, rutor och kronor, argumenterade hon.

Anna-Carin Keisu (S), ordförande för lärande- och kulturnämnden, höll fast vid det argument som varit partiets sedan nedläggningsförslaget blev känt, nämligen att det inte är pedagogiskt försvarbart att hålla skolor med ett för litet elevantal vid liv, som i fallet med Norrbo skola. Och, som på Mo skola, att det är omotiverat att behålla verksamheten i lokaler som måste renoveras.

Representanter från föräldraföreningen på Mo skola närvarade. Inför sammanträdet hade de mejlat frågor, men några konkreta svar ansåg de inte att de fick. Malin Westman säger att beslutet som fattades var väntat. Nu växer sig tankarna på att starta en friskola allt starkare inom föreningen.