Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedläggning utan tunga skäl

Landstingets division för barn-, och kvinnosjukvård, psykiatri och habilitering, BKPH, läggs trots att ingen anser att det var en dålig organisationsform.

Annons

Landstingsdirektör Svante Lönnbark motiverar beslutet med att landstinget ska slippa introducera en ny divisionschef efter Hanna Brevemark Jansson som under måndagen tvingades sluta.

Ändå anser han att den nya organisationen har fördelar.

Bland annat kan psykiatrin skapa en dynamik inom Division Medicin. Verksamheterna kan lära av varandra.

Roger O Nilsson, divisionschef för Division Medicin, välkomnar vuxenpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin samt habiliteringen in i sin organisation. Han konstaterar att hans division är landstingets näst minsta och blir ännu mindre när Bollnäs sjukhus privatiseras.

– Jag har ju varit chef för de här verksamheterna tidigare. Det är ungefär ett år sedan jag slutade som divisionschef för BKPH. Mellan de verksamheterna och medicin finns det kopplingar inom närvården och vårt behov av att samarbeta med kommunerna.

Ingegerd Lantz, länschefen för kvinnosjukvården som hårt kritiserat Hanna Brevemark Jansson, har aldrig haft något emot att kvinnosjukvården varit organiserad tillsammans med de andra verksamheterna inom BKPH. Ändå håller hon med Svante Lönnbark om att det är bra om kvinnosjukvården kommer närmare annan opererande verksamhet.

Hon tycker samtidigt det är viktigt att kvinnosjukvården även fortsättningsvis tillhör samma division som barn- och ungdomssjukvården.

Helena Björkman, divisionschef för Division Operation, är också nöjd med förändringen. Hon tycker att det redan finns tydliga kopplingar mellan hennes division och kvinnosjukvården samt barn- och ungdomssjukvården, som nu blir en del av divisionen.

– Sedan är divisionen redan stor och det kommer att krävas ett arbete av oss nu för att hitta arbetsformer som fungerar, säger hon.

Mer läsning

Annons