Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedläggning hotar Bollebacken

Senast den sista maj måste Bollnäs alpina klubb, BAK, få besked från kommunen om ökade bidrag till driften av Bollebacken.
– Annars lägger vi ner allting, säger ordföranden Urban Persson.

Annons

Flera gånger de senaste åren, har BAK vänt sig till kommunen för att få hjälp med ekonomin.

Föreningen har ett lån hos kommunen på för närvarande drygt 1,1 miljoner kronor – och får sedan 2009 ett anläggningsbidrag på 500 000 kronor per år till driften av Bollebacken.

Men driftsbidraget räcker inte. I höstas meddelade föreningen att det behövs tre gånger så mycket – 1,5 miljoner per år – för att driva anläggningen och göra nödvändiga investeringar.

– Vi har fått låna 300 000 till driften både 2012 och 2013, säger Urban Persson.

BAK driver den alpina anläggningen Bollebacken sedan vintern 2004/2005 – när Frimurarehotellet i Bollnäs AB var ägare.

I februari i fjol köpte kommunen tillbaka backen – som hade sålts till bolaget 2001.

Tanken vid återköpet var sälja backen vidare till BAK, som skulle klara driften med kommunala bidrag.

– Men vi kan varken köpa eller driva backen om vi inte får högre driftsbidrag, säger Urban Persson. Nu går det inte längre, för vi är utan pengar och kommer att lägga ner allting – bland annat vår barn- och ungdomsverksamhet – om vi inte får hjälp.

Representanter för BAK träffade politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott i förra veckan för att informera om läget – och att verksamheten nu hotas av nedläggning.

– Beskedet våra representanter fick, var att vi ska få ett bud senast den sista maj – och att fritidschefen Hansa Näsman ska komma med ett förslag. Så vi väntar till dess med att säga upp el, vatten och försäkringar.

Bollebacken används till 75 procent av allmänheten och till 25 procent av föreningens medlemmar, säger Urban Persson:

– Som det är nu, har vi inte ens råd att betala ut reseersättning till våra ungdomar vid tävlingar. Vi har tagit våra ungars pengar för att kunna driva backen.

Urban Persson tror inte att det planerade köpet av backen blir av.

– Jag tror inte det är aktuellt längre – och det är inget mål för oss att äga en skidbacke. Vi vill bara att det ska vara verksamhet där

Helst skulle Urban Persson se att Bollnäs alpina klubb kunde hyra in sig i en kommunal anläggning med sin verksamhet.

– Så är det ju för andra verksamheter och föreningar i kommunen.