Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Neddragningar att vänta på deltidskårer

Utryckningsstyrkan decimeras med en brandman på några av deltidskårerna.

En ofrånkomlig konsekvens när miljö - och räddningsnämnden ska spara 1,9 miljoner kronor.

– Vi tvingas se över personalkostnaderna. Det är bara Jättendal som utesluts från översyn, säger nämndordförande Bente Sandström, (S).

Idag har Norrhälsinge räddningskår sex stycken deltidskårer. Hudiksvall, som är ständig back up till heltidsstyrkan, Iggesund, Delsbo, Friggesund, Hassela och Jättendal. Några funderingar att istället avveckla en räddningsstation helt hållet finns inte. Det bedöms omöjligt med tanke på avstånd till närmaste station och riskobjekt inom släckområdet.

– Närmast till hand ligger att gå ner från fem till fyra man i utryckningsgrupperna. Alltså hålla en brandförman och tre brandmän i beredskap, förklarar Bente Sandström.

Att gå ytterligare ett steg och banta till tre man - som en del kommuner i landet gjort - blir inte aktuellt bedyrar hon. Att Jättendal inte kommer att röras beror både på kårens strategiska placering och att de ofta går ut på trafikolyckor på E 4. Till det kommer att det aldrig funnits några rekryteringsproblem.

Norrhälsinges räddningschef, Lennart Juhlin, resonerar i ungefär samma banor som Bente Sandström. Det blir också han som får utarbeta det konkreta sparförslag som nämnden ska presenteras i höst. Han betonar att det i slutändan blir ett politiskt beslut.

Just nu brottas man ett antal vakanser på de totalt 116 deltidstjänsterna i Norrhälsinge. Både Hassela och Iggesund har luckor och klarar det genom att befintlig personal täcker upp. Troligen blir det dessa kårer som krymper med totalt fyra man vardera.

– Jag har hört ryktena. Avgörande blir den säkerhets - och riskbedömning som måste göras, säger Stefan Sjöström, ordförande i Brandmännens Riksförbunds lokala förerening.