Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazistisk aktivitet ökar

Grupper långt ut på högerkanten trappar upp sin verksamhet i Gävleborg. I Söderhamn tredubblades antalet nazistiska aktiviteter förra året, men de flesta i länet skedde i Hudiksvall.

För sjätte gången sammanställer stiftelsen Expo aktiviteter i den rasideologiska miljön i en årsrapport. 2013 noterade de 2 333 aktiviteter i landet, vilket är en kraftig ökning och den största mängden sedan 2008 när de började med kartläggningen.

– Det är valår och att aktivismen ökar inför det är en naturlig följd. Framför allt Svenskarnas parti har ökat i kölvattnet av att Sverigedemokraterna sitter i riksdagen. Det har blivit lättare att framföra de här åsikterna nu. Partiet har byggt upp sin organisation och siktar på att komma in i fullmäktige i ett 30-tal kommuner, säger Anna-Sofia Quensel, researcher på Expo.

Den absolut vanligaste aktiviteten är propagandaspridning i form av klistermärken, banderoller, flygblad, manifestationer och liknande, medan demonstrationer, sociala aktiviteter och föredrag har minskat generellt. Expo har inte kartlagt hur aktiva rörelserna är på nätet. Antalet aktiviteter säger dock inget om antalet medlemmar har ökat.

Både i Sverige och i Hälsingland är det framförallt Svenska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti som ökar sina aktiviteter.

– Svenskarnas parti är ett nazistiskt parti som vill ta makten den parlamentariska vägen. Svenska motståndsrörelsen är en våldsbejakande organisation som tror att man genom en revolution ska ta över Sverige, säger Anna-Sofia Quensel.

Men de syftar mot samma håll: ett etniskt homogent, "rent" Sverige för svenskarna och har en gemensam rasbiologisk ideologi.

Spridning av den nazistiska verksamheten är ojämnt utspridd över landskapet. Majoriteten av alla händelser under 2013, hela 49 stycken, skedde i Hudiksvall. Däremot noterade Expo få aktiviteter i Ljusdal och Bollnäs. I Söderhamn nästan tredubblades aktiviteten från 10 till 27. I Söderhamn är dessutom Svenskarnas parti nu verksamma, vilket de inte var 2012.

– I Söderhamn har Svenska motståndsrörelsen genomfört 22 aktiviteter och vi vet att de har varit vid Staffangymnasiet. Alla partier vill nå ut till de unga väljarna, men det är anmärkningsvärt att en nazistisk organisation sprider sin propaganda i en gymnasieskola. Det skulle skolan kanske fundera på, säger Anna-Sofia Quensel.

Johan Rasmussen är gymnasiechef på Staffangymnasiet. Han bekräftar att skolan vid ett par tillfällen, senast för någon vecka sedan, har tagit ner klisterlappar och småaffischer, som har satts upp på skolområdet.

– Vi ser allvarligt på det och är observanta, men är nöjda med att vi fått bort dem snabbt innan eleverna såg dem. Budskapen är inte förenliga med vår värdegrund och vi har ett uppdrag att verka för bra attityder. Vi har inte velat gå ut med detta tidigare för att inte ge rörelserna mer uppmärksamhet, säger han.

Även polisen har märkt en ökning av aktiviteterna. En företrädare för polismyndigheten i Gävleborg som följer rörelsen säger till tidningen att de ser att Svenska motståndsrörelsen har etablerat sig ordentligt i Gävleborg och i Hälsingland.

– Vi har också sett en ökning av antalet anmälda brott. Det handlar då om framför allt om hets mot folkgrupp via propagandaspridning med flygblad och liknande, säger personen som inte vill förekomma med namn i artikeln.

När polisen tar emot anmälningar om till exempel hets mot folkgrupp skickas ärendena vidare till justitiekanslern som gör en bedömning om innehållet strider mot lagen eller inte.

– Men grupperna har lärt sig att hålla sig inom gränsen och oftast skrivs anmälningarna av. Så antalet verkliga brott har inte ökat nämnvärt, säger polisen.