Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturvårdsprojekt i Badtjärn ska inspirera till lärande: "Engagerar väldigt många"

Statens LONA-bidrag gör det möjligt för kommuner att göra naturvårdssatsningar och öka engagemanget för naturen. Intill Rovdjurscentret i Järvsö kommer nu en liten tjärn att få nytt liv och bli ett inspirerande ställe för rekreation och lärande.

Annons

En kort promenad på en lummig skogsstig tar oss till en liten skogstjärn där höga träd speglas i det grunda vattnet. Ett tiotal mindre barn med gula reflexvästar kommer på rad längs stigen och samlas kring sina lärare vid grillplatsen. I skogen leker barn från en skola i närheten.

Badtjärn är ett populärt utflyktsmål bland de som känner till dess existens. Den ligger strax intill Rovdjurscentret och Bergshotellet i Järvsö.

Läs också: Populära utflyktsmålet Badtjärn blir läroplats: "Ska se till att det är späckat med information"

Nu ska det bli ännu mer tillgängligt för allmänheten. En blivande trätrottoar kommer att göra det möjligt även för de som har någon typ av rörelsehinder att ta sig upp till gläntan från parkeringen. Längs med tjärnen ska en träbrygga byggas.

– Sedan blir det en iordningsställd grillplats så att man kan sitta här och ha det trevligt, säger Benny Gäfvert, verksamhetsansvarig på Rovdjurscentret.

Läs också: Familjedag i Järvsö för ortens asylsökande: "Viktigt anordna något för familjerna"

Han är eldsjälen som tillsammans med kommunen och en rad olika intressenter, bland andra Friluftsfrämjandet, Hembygdsföreningen, Järvsörådet, Järvsö IK, Skogsstyrelsen, Hälsinglands sparbank och Järvsöbaden, har sökt LONA-bidrag för att restaurera området.

Det är ett bidrag som ges till lokala naturvårdssatsningar och ska stimulera kommunernas och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang.

I höstas beviljades projektet 289 000 kronor från staten för att bland annat rensa tjärnen, reparera dammvallen samt rusta upp leder och rastplatser.

– Utan bidraget hade vi inte klarat det, för det tar tid och engagemang att få till det här. Men det är ett jättekul projekt. Det engagerar väldigt många och man hör mycket positivt om Badtjärn, säger Benny Gäfvert.

Planen är att utveckla området så att det inte bara används för rekreation utan även blir ett ställe som inspirerar och ger möjlighet till nya kunskaper om naturen. Här ska finnas lättillgänglig information om djur och natur. Den vill man även koppla till olika typer av aktiviteter.

Barn och ungdomar kommer därför att tillfrågas om vad de vill ska finnas i området för att det ska vara roligt och intressant att vara här.

– Vi vuxna kan ha en syn på vad som borde vara intressant, men barn har ju andra ögon. Man vill att unga ska inspireras att lära sig mer om djur och natur och det ekologiska systemet, säger Benny Gäfvert.

Läs också: Järvsöelever utvecklar Badtjärn – skogen smyckas med hälsingeholkar

Bland träden sitter färgglada fågelholkar. Det är barn i årskurs fyra på Öjeskolan i Järvsö som har snickrat och målat dessa under våren och varit med när de sattes upp.

– De här eleverna är med i projektet och har börjat med att hjälpa till att tillverka fågelholkar. Och så har vi pratat lite om vilka fåglar som kan tänka sig att bosätta sig här.

Under våren och sommaren kommer dammvallen mellan tjärnen och den lilla bäcken som rinner ner mot Järvsöbaden att restaureras. En ny utrustning som reglerar vattennivån ska också komma på plats.

– I samband med det kommer grävmaskiner upp hit som ska rensa tjärnen och muddra en del av det som har slammats igen på botten under många år. Så det kommer att vara en annan bottenfauna här framöver.

Strax sydost om Badtjärn finns en nyckelbiotop med höga naturvärden i form av mycket död ved som är viktiga för svampar, insekter och andra arter.

– Det området kommer skogsstyrelsen att införliva i Badtjärnsprojektet, med information om nyckelbiotopen, säger Benny Gäfvert.

Vid Badtjärn finns en kallkälla där vattnet till kurhotellet Järvsöbaden länge har hämtats. Det är företaget som äger marken och historien kring detta kommer det också att finnas information om på platsen.

– Där kommer man att få en kulturhistorisk resa från Järvsöbaden som företag och Badtjärn som skogstjärn.