Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturreservat kan vara påverkat av Vallvik

De hårda bottnarna utanför Axmar är rätt artrika, men i området finns tecken på negativ påverkan, förmodligen från pappersmassefabrikerna i Vallvik och Norrsundet.

Trots artrikedomen dominerar de fintrådiga algerna. Bara enstaka blåstångruskor förekom, inte de kraftiga samhällen som brukar bilda bälten.

Det kan tyda på påverkan från massafabrikerna, men andra inventeringar närmare Vallvik och Norrsundet har visat att där finns mer blåstång.

Förra sommaren gjordes en inventering av området utanför Axmar i länsstyrelsens regi och nu är rapporten så gott som färdig.

Samtidigt undersöktes Hillevik-Trödjefjärden lite längre söderut.

– Området utanför Axmar är redan ett naturreservat. Där behövde vi göra en djupare beskrivning av havsmiljön. För Hillevik-Trödjeområdet ville vi se om det finns en miljö som på något sätt är värd att skydda, säger Cecilia Nyberg, som ansvarat för inventeringarna vid länsstyrelsen.

Enligt rapporten är miljövärdena i Hilleviks-Trödjefjärden mycket höga. Området påverkas olika mycket av vågor och det ger många olika bottentyper med växlande vegetation.

Där är blåstångens utbredning stor och området bedöms som relativt orört och oexploaterat. Där finns mycket föda för kräftor, fiskar, snäckor och sjöfåglar.