Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturområden bevaras i minst 50 år

Skogsstyrelsen har skrivit naturvårdsavtal med tre markägare i Nordanstig. Fastigheterna finns i Bergsjö och Ilsbo och har ett stort inslag av gamla aspar. Syftet med avtalen, som gäller under 50 år, är bland annat att öka andelen död ved, gammal skog och asp.

Alla tre markägare får en ekonomisk ersättning för att de avstår från att nyttja skogen i dessa områden. Håkan Forsman, som har ett 2,3 hektar stort område mellan Grännsjön och Hannåstjärn som ska bevaras, får 33 600 kronor. Bengt Widenfalk kompenseras med 78 400 kronor för att han låter bevara ett 4,8 hektar stort område strax öster om Järnblästen i Ilsbo och Birger Nilsson får 75 800 kronor för att han avstår skogsbruk på 5 hektar strax väster om Annsjön.

Enligt avtalen får Skogsstyrelsen markera områdens ytterkant med en vit färgmarkering på trädstammar och med en gränsmarkering på stolpar samt sätta upp informationsskyltar.