Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturnatten på Tjuvön

Natten mellan fredag och lördag anordnade Naturskyddsföreningar i hela landet Naturnatten. I Nordanstig arrangerade föreningen en utflykt till Tjuvön norr om Mellanfjärden.

Annons

Efter en kort vandring genom skogen når vi Rödberget på södra delen av Tjuvön. Väl framme blir man alldeles stum, så vackert är det. Långt borta syns vindkraftverken i Stocka, nästan framför näsan har man Fjärdstenarna och tittar man mot byn skymtar sjöbodarna fram genom träden. Sven Norman, föreningens ordförande, och Torsten Hansson ställer upp två tubkikare och grillen tänds. Det syns många fiskmåsar och någon upptäcker flera ejdrar. En vigghane syns till och en havstrut.

Syftet med naturnatten är att visa en av Nordanstigs vackraste platser, att umgås och ha trevligt.

– Det är så fin natur här, man hittar alltid något nytt.

Tjuvön är ett ganska lättillgängligt område, här finns gamla tallar och Sven Norman berättar om de släta, marmorgolvliknande hällarna längs stranden och stora stenblock som ser ut som om de blev nedsläppta från himlen. Det ska också finnas fornlämningar på Tjuvön och en vandring kan man börja vid Sundsbovallen, en avsomnad fäbodvall.