Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturens läkande krafter

Helena Reuterswärd tror att nyckeln till själsligt välmående finns i naturen. Under lördagseftermiddagen höll hon kurs med övningar i medveten närvaro vid Granskärs våtmark.

Med varsin bindel för ögonen tar vi oss fram i blindo genom skogspartiet. Händerna famlar efter det rep som Helena Reutersvärd spänt upp i en bana mellan träden. Det är påtagligt hur annorlunda man upplever omgivningen när man inte kan se. Det känns som att tiden går långsammare och trots att banan bara är 75 meter känns den minst fyra gånger så lång.

Syftet med flera av övningarna som Helena lär ut är att lära sig att koppla av, sänka tempot och fokusera på intryck från omgivningen. Djupa andningsövningar och långsam promenad under tystnad genom skogen. Effekten är nästan meditativ.

- Det handlar om att vara här och nu och släppa alla tankar som snurrar runt i huvudet. Vi mår inte bra av att alltid vara i ekorrhjulet. Ute i naturen finns det inte så mycket krav, säger Helena Reuterswärd.

Efter att ha jobbat inom barnomsorgen större delen av sitt vuxna liv kände hon att något borde göras åt den stressiga vardagen. Intresset för friskvård väcktes för ett par år sedan och nu är hon nyutbildad naturhälsopedagog men jobbar fortfarande deltid som förskolelärare i väntan på att det egna företaget ska växa. Och hon menar att hon verkar inom en bransch som har framtiden för sig.

- Fler och fler landsting börjar till exempel med grön rehabilitering som handlar mycket om att ta till vara på naturens läkande krafter, säger Helena Reuterswärd.