Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturbruk står för inpendlingen

Gymnasieskolan i Ljusdal har det elevunderlag som motsvarar befolkningen, men 30 procent väljer att studera i en annan kommun.

Skolmarknaden har förvandlats från att tidigare ha varit lokal till att numera vara regional. Det konstaterar Skolverket i en ny rapport. "Skolmarknadens geografi" har analyserat hur elever väljer studieort i gymnasiet.

Det senaste läsåret var det 120 000 elever i landet som studerade på gymnasiet i en annan kommun än den egna. Det har utvecklats till en jättemarknad, där det råder stor konkurrens mellan skolor och kommuner.

För sex år sedan var det var fjärde elev i landet som valde annan studieort. Numera är det var tredje. Det är en kraftig ökning som påverkar gymnasieskolorna.

I Ljusdal har ökningen inte varit lika stor. Här har inpendlingen av elever legat tämligen konstant på mellan 27 och 29 procent av elevunderlaget. Däremot har utpendlingen av elever varierat. Det senaste läsåret var det 31 procent av gymnasieeleverna från Ljusdal som studerade på annan ort. Under de senaste åren har siffrorna varierat mellan 28 procent och 35 procent.

Skolverket har i sina beräkningar jämfört antal folkbokförda mot antalet studerande på gymnasieskolorna. Talet 100 betyder således att in- och utpendling är lika stor. Ljusdal har i den jämförelsen 98 under år 2010. I verkliga siffror är det 15 elever fler som pendlar ut än som pendlar in. Det är en stor förbättring jämfört med året innan, då siffran var 94. Då var det 45 elever fler som pendlade ut än in.

Då varje elev värderas till runt 100 000 kronor (beroende på program) så blir det snabbt miljoner i skolbudgeten.

Men Ljusdal har en bra balans med sitt index på 98. I Hälsingland har Hudiksvall 113 och Bollnäs 109. Det betyder stor inpendling av elever. Det motsatta förhållandet gäller i Söderhamn med 81 och Ovanåker med 73.

Det är Naturbruksgymnasiet som håller Ljusdals siffror uppe. Det senaste läsåret fanns 132 elever på Naturbruksgymnasiets olika program som kom från andra kommuner än Ljusdal.

För utflyttarna är det i första hand fordonsprogrammet som lockar. De 24 elever som valt medieprogrammet på annan ort går på friskola.