Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturbruk i Ljusdal röjde undan motståndet – vann brons i SM i skog

30 deltagare i skol-klassen, 40 stycken tävlade i den öppna klassen och en topplacering till Ljusdal. Viktor Hall från Naturbruksgymnasiet tog brons i SM i skog och vann 5 000 kronor.

I söndags kom SM-finalisten Viktor Hall från Iggesund tillbaka till Ljusdal och till Naturbruksgymnasiet där han går sista året med inriktning skog.

Tillsammans med klasskamraten Alexander Sundin och Hampus Olander som går andra året var de med och tävlade i SM i skog under den gångna helgen. En tävling som arrangerades av förbundet Skog och Ungdom i samarbete med Osby Naturbruksgymnasium.

Läs även: Elever på Naturbruksgymnasiet vill belysa fördomar i samhället: "Det är väldigt vanligt, till slut blir det till hat"

Viktor Hall knep tredjeplatsen i finalen, och kommenterar topplaceringen något blygsamt.

– Man får vara nöjd, säger han.

Tävlingen är en praktisk tävling med teoretiska inslag och som genomförs i två klasser: skol-klassen för elever från landets Naturbruksgymnasium med 30 stycken deltagare och SM-klassen som är öppen för alla, där cirka 40 tävlande ingick.

– Viktor hade ledartröjan i skol-klassen inför andra dagen, säger Kjell Persson, lärare på Naturbruksgymnasiet i Ljusdal.

– För att ligga bra till i tävlingen så måste man vara bra på i princip allt, säger Staffan Andersson. vi var med under tävlingen för att hjälpa eleverna att vara på rätt plats vid rätt tid, säger Staffan Andersson, lärare på Naturbruksgymnasiet i Ljusdal.

Det var inte första gången som Viktor Hall var med och tävlade. Han har deltagit i tre år i rad och ingått i skollaget. Nu tar han snart studenten och ett nytt skollag ska få prova sina vingar inför kommande SM-tävlingar.

– Och vinna över Svenljunga, som alltid ligger bra till, tillägger Kjell Persson.

Läs mer: Gevär och skogsmaskiner ska locka fler tjejer till naturbruksgymnasiet: "Kul att ha power över ett stort fordon"

Teoriprov, röjning, precisionsfällning och gallring är fyra av tio delmoment de deltagande ska genomgå innan den slutliga finalen – motorsågskunskap, där Ljusdal tappade något.

– Det är finalmomentet som vi ligger lite efter med, och det är det vi ska träna på nästa år, säger Staffan Andersson.

Ljusdal stod som segrare i lagtävlingen då de vann fyra av de tio delmomenten.

– Det är nytt för i år att det utnäms vinnare efter varje moment, säger Staffan Andersson.

– Vi är jättestolta över våra elever som varit med, säger han.

Varför är det viktigt för skolan attställa upp i SM i skog?

– Vi syns i skogssverige när vi är med och deltar och en erfarenhet för eleverna som de annars inte varit med om, säger Staffan Andersson.

– Det blir lite annat att åka iväg. Det är en helt annan skog där nere till exempel, säger Viktor Hall.

Läs också: Tre miljoner bort på naturbruk

Trots att Naturbruksgymnasiet inte knep förstaplatsen så syns det inga sura miner dagarna efter tävlingen.

– Det var tur att det inte blev en andraplats. Jag vet inte hur vi hade fått in röjsågen som andrapristagaren vann i bilen annars, säger Kjell Persson och skrattar.