Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattvandring gav idéer

Några ungdomsgäng syntes inte till när kommunalråden och polisen slog sig samman under ett arbetspass. Däremot mycket glädje, intensivt krogliv och en hel del synpunkter att ta med sig hem.

De ser ganska små ut där de står intill de resliga poliserna och piketbussen, Moderaternas kommunalråd Jonas Holm och Centerpartiets Caroline Schmidt.

Just denna lördagskväll är de med på ett av polisens arbetspass. Det är lönehelg, Brandgaraget och ungdomsgården i Forsa har stängt, vädret är milt och allt tyder på att det kan bli en stökig kväll i Hudiksvall.

Vi möts vid halv niotiden utanför Hemköp och råden får frågan hur det känns, att de ska följa med polisen på ett arbetspass.

– Känns... jag har inte hunnit känna efter, det känns förtroendefullt, säger Caroline Schmidt.

– Ansvarsfullt, flikar Jonas Holm in.

– Det känns som om vi är på väg att uppfylla förväntningar från våra väljare, fortsätter Schmidt.

Vid tiotiden samlas polispatrullerna för en genomgång och fika på stationen innan de åker ut på sina uppdrag.

De konstaterar att det är lugnt på Folkets Hus där det är styrdans, lugnt vid Tre bockar och i övrigt än så länge.

Kommunalråden får en visning vid arresten.

– Det kan vara ganska besvärligt här vid 4–5-tiden, säger Josef Wiklund och berättar att de som tagits in för fylleri kan banka i dörrarna, skrika och hålla igång varandra.

När nattvandringen var över för kommunalrådens del hade fyra fyllerister plockats in och det blev fem till frampå småtimmarna.

Caroline Schmidt var nöjd efter arbetspasset.

– Vi träffade några ungdomar som polisen presenterade. De skulle vilja hålla på med streetracing och vi ska träffas, berättar hon och tillägger att de fick otroligt bra mottagande överallt av många glada människor.

Nu återstår att göra verkstad av alla erfarenheter från kvällen och natten.

Klicka på denna länk för att se bildspel med ljud.

Läs hela reportaget i måndagens Hudiksvalls Tidning.