Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattliga samtal kan kosta skjortan

Under flera nätter har Erik Olsson i Gunnarsbo blivit uppringd från utländska nummer. Men när någon lyft luren har det varit tyst i andra änden. Telefonbedragarna vill i stället att man ringer upp.

– Det brukade ringa vid halv tretiden på torsdagsnätterna. När man svarar så klickar det till men ingen säger någonting. Vi kunde ju se på telefonen att samtalet kom från Mexiko, men förväntade oss inga samtal därifrån, så jag ringde aldrig upp. Men det är ju väldigt underligt, säger Erik Olsson.

Tack vare beslutet att inte ringa tillbaka kan Erik Olsson ha sparat en bra slant. Skojarna i andra änden vill nämligen att man ska bli nyfiken och ringa upp numret. Gör man det så kan det i vissa fall spelas musik eller så hörs ingenting alls. Men däremot börjar det kosta pengar så fort man har kommit fram.

På Telia känner man väl till den här företeelsen.

– Det enda sättet att skydda sig är att inte ringa upp okända nummer. Om man inte känner till numret, och man inte hittar det med hjälp av söktjänster som finns på nätet, så finns det ingen anledning att ringa tillbaka. Har man gjort det så får man ta konsekvenserna.