Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Natthärbärget varslar personalen

Frågan om bidrag till natthärbärget fortsätter att orsaka oenighet mellan politikerna.

Annons

– Man behöver väl inte sparka undan benen på Hudiksvalls Natthärbärge bara för att kommunen äntligen tar sitt ansvar, säger Henrik Persson (S), ledamot i social- och fritidsnämnden.

Hudiksvalls Natthärbärge har ansökt om förlängt bidrag från kommunen fram till den 30 juni 2014.

– Ansökan kom in för sent för att vi skulle hinna ta upp den i social- och fritidsnämndens arbetsutskott den 13 februari. Nu är nästa tillfälle den 11 mars, eventuellt tidigare om det skulle bli ett extra sammanträde, säger Gunnar Grenholm (C), vice ordförande i social- och fritidsnämnden.

Kommunen har beviljat Hudiksvalls Natthärbärge bidrag för de tre första månaderna under 2014.

– Vår signal när vi beviljade det bidraget var att vi inte vill stödja dem längre. Vi beviljade bidrag för tre månader för att de skulle hinna avveckla eller skaffa andra finansiärer. Alla fem majoritetspartierna var överens om det då, och överenskommelsen var att vi satsar på HVB-hem i egen regi, säger Gunnar Grenholm.

Kommunen satsar 2 miljoner kronor på att öppna ett akut- och lågtröskelboende för missbrukare. Men Henrik Persson håller inte med om att den satsningen måste innebära att man utesluter bidrag till natthärbärget.

– Det är många av de här klienterna som inte vill ha med socialtjänsten att göra och de kommer inte att gå till ett akutboende som drivs i socialtjänstens regi, säger Henrik Persson.

Gunnar Grenholm framhåller att det har varit problem med natthärbärget.

– Jag tycker inte att den kommunala ekonomin medger att vi stöder ett privat alternativ när vi har ett eget akutboende.

Enligt Ronney Olsson, ordförande i föreningen Hudiksvalls Natthärbärge, skulle kommunen tjäna på att fortsätta att bidra till föreningen.

– Vi har räknat ut att vi har sparat 2 miljoner kronor åt kommunen under tre år. Den samhällsvinsten går de miste om nu. Dessutom betalar vi skatt och sociala avgifter, säger Ronney Olsson.

På måndagen varslades samtliga fyra anställda vid Hudiksvalls Natthärbärge om uppsägning.

– Det blir svårt att hålla verksamheten uppe med bara ideella krafter, säger Ronney Olsson.