Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Natthärbärget får tre månader till

Kommunen förlänger avtalet med natthärbärget till 30 juni.

Det är i sista minuten som social- och fritidsnämnden beviljar Hudiksvalls Natthärbärge bidrag för verksamheten i ytterligare tre månader. Efter en lång debatt, där Moderaterna ville avslå ansökan, Centern ville ha en kompromiss och Miljöpartiet stod på oppositionens sida för att bevilja bidraget, avgjordes frågan genom votering.
– Jag begärde omedelbar justering av protokollet så att de ska kunna få sina pengar. Efter att frågan förhalades vid senaste nämndssammanträdet ville jag försäkra mig om att den skulle bli fullständigt klar i dag, säger Alf Norberg (V).


Det avtal som gäller nu löper ut den 31 mars, personalen har varslats om uppsägning till samma datum och pengarna är slut.
Nu väljer kommunen alltså att förlänga avtalet fram till den 30 juni och ger föreningen bidrag så att verksamheten kan drivas vidare tills dess. Två av de fyra anställda kommer att få förlängda anställningar och två slutar den 31 mars.
– Jag är glad att Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet ställer upp för natthärbärget, säger Ronney Olsson, ordförande i Hudiksvalls Natthärbärge.


Alf Norberg är nöjd med beslutet.
– Jag tycker att det känns bra. Om det nu ska avvecklas så finns det mer tid till det. Men jag tror att lågtröskelboendet och natthärbärget kompletterar varandra. Natthärbärget är fortfarande fria att söka mer bidrag, det ska man inte glömma bort.


Från den 1 april tänker Hudiksvalls Natthärbärge försöka påverka sina gäster att söka sig till kommunens boende i stället. Man hoppas också på att hitta en bra samarbetsform med kommunen.
– Viljan att arbeta för att natthärbärgets gäster ska söka sig till kommunens lågtröskelboende har gjort nämnden mer positiv till att bevilja bidraget, säger Gunnar Grenholm (C), vice ordförande i social- och fritidsnämnden.
Betyder det här att natthärbärget ger upp?
– Det finns ingenstans att vi ger upp. Föreningen kommer inte att läggas ner, men det finns frågetecken som måste rätas ut, säger Ronney Olsson.
Det handlar om att hitta nya sponsorer, se över verksamheten och öppettiderna och kanske tvingas förlita sig på enbart ideella insatser. Ronney Olsson erkänner att krafterna börjar tryta.
– Det känns som man jobbar i uppförsbacke på ideell basis. Men vi har gäster som verkligen behöver tak över huvudet och vi gör det här för dem.

Även Folkpartiet står bakom social- och fritidsnämndens bidrag på 87 500 kronor till Hudiksvalls Natthärbärge. FP har endast ersättare i nämnden och fick därför inte delta i voteringen. Partiet har skrivit ett tillägg till protokollet.