Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationellt Per Jonsson-center i Ljusdal

Arvet efter koreografen Per Jonsson ska tas tillvara i Ljusdal och länet.

Annons

Färilasonen Per Jonsson (1956-1998) räknas som en av den moderna dansens nydanare och som en av Sveriges största koreografer och hans dansvärld kommer nu att få nytt liv med basen i hans hembygd.

– Det här är ett stort projekt och det är helt fantastiskt vilket stöd det har. Många vill att det här ska bli något permanent och bra. Man har insett att Per var en av Sveriges främsta koreografer och det är något man vill ta tillvara, säger projektledaren Agneta Söderqvist.

Tanken är att det ska finnas dansambassadörer i varje kommun i Gävleborgs län, men att arbetet ska utgå från ett center i Ljusdal.

– Jag kan tänka mig ett forskningscenter där man samarbetar med Dansmuseet i Stockholm. Jag ser Per Jonsson-centret som dels en mobil del dels en permanent plats på Ljusdalsbygdens museum. Det är också viktigt att få till en organisation, så att det här blir något hållbart som inte försvinner efter två år, säger Agneta Söderqvist.