Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationalistisk aktion mot Hudiksvalls Tidning

Uppdaterad klockan 14:45. Främlingsfientlig skylt spärrande entrén. Även kommunhuset blev utsatt.

När HT öppnade på måndag morgon var entrén avspärrad med blågula band, och en skylt som förkunnade att lokalen är förseglad på grund av svenskfientlig propaganda.

Det fanns även en affisch med slagord. Skylten var undertecknad av nynazistiska Svenskarnas parti.

– Jag gissar att det är förra veckans granskning av Sverigedemokraternas nätbeteende som har utlöst den här reaktionen, säger Gunilla Kindstrand, ansvarig utgivare.

Flera tidningsredaktioner har varit utsatta för samma slags aktion under de senaste veckorna. Under natten till måndag har även Norra Skåne i Hässleholm och Östran i Kalmar blivit utsatta.

– Det kan tyckas vara oförargliga demonstrationer, men de berättar tydligt om vilket sorts samhälle de här krafterna vill ha: ingen öppen debatt, inga granskningar, inget offentligt samtal om det gemensamma. Vi har gjort en anmälan till polisen, säger Gunilla Kindstrand.

Stefan Jacobsson, ordförande för Svenskarnas parti, kan inte svara i detalj på varför Hudiksvalls Tidning har blivit utsatt för aktionen.

– Det är de lokala aktivisterna som beslutar, så jag kan inte svara i varje enskilt fall. Men det är självklart för att skapa uppmärksamhet, säger han.

Han hänvisar rent allmänt till tidningsartiklar som kan betraktas som svenskfientliga, och har ingen förståelse för att anställda känner obehag inför händelsen. Ingen behöver känna oro beträffande sin person, säger han.

Men kan du förstå att man kan känna sig kränkt över aktionen mot det som är ens arbetsplats?

– Nej. Då tycker jag faktiskt att man ger saken för stora proportioner.

Hudiksvalls kommun har också blivit utsatt för samma aktion, och har gjort en polisanmän, berättar kommunalrådet Caroline Schmidt (C). Hon betonar också att Hudiksvalls kommun tar starkt avstånd från odemokratiska krafter och tankar.