Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nätdroger ökar mest

Nätdrogen "Spice" blir allt vanligare bland ungdomar i Hudiksvall. Örtblandningen, som ger ett cannabisliknande rus, är ännu inte narkotikaklassad, vilket förbryllar polisen.

Sam-Olof Palm på Hudiksvallspolisen berättar.

– Spice är ju en så kallad laglig drog som vem som helst kan köpa via internet. När vi tar prov på någon som rökt cannabis vet vi vad vi ska leta efter, men här vet vi inte ens vilken den verksamma substansen är.

Spice är en av de nya drogerna som nämns i centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (CAN) senaste rapport om svenskarnas narkotikaanvändning. Just nu arbetar olika myndigheter med att arbeta fram en eventuell narkotikaklassning. Problemet för myndigheterna har varit att den kemiska sammansättningen i örtblandningen har varit olika från fall till fall, vilket har försvårat arbetet.

Sune Nordh vid Söderhamnspolisen ansvarar för projekt Hälsing, pekar också han på den ökade internethandeln med droger.

– Vi saknar resurser att spana i datorvärlden och dom som använder internet för att sälja och köpa droger har blivit väldigt bra på det.

Han är också frustrerad över att vissa preparat som uppenbarligen är farliga kan säljas och nyttjas helt legalt.

– Ibland beslagtar vi något som uppenbarligen är narkotika, men sen kommer det tillbaka från Statens kriminaltekniska laboratorium och saknar någon molekyl och är helt plötsligt lagligt. Då är det bara att lämna tillbaka grejerna.

En av de vanligast förekommande nya drogerna i CAN:s rapport är mefedron, en centralstimulerande drog som blev olaglig i Mars i år. Sam-Olof Palm har hört talas om mefedron, men tror inte att drogen är särskilt stor bland ungdomar i Hudiksvall.

Sune Nord, däremot, har dykt på mefedron vid flera tillfällen.

– Vi slog nyligen till mot ett länsomfattande mefedronnätverk bestående av 16 personer. De gripna kom från hela Gävleborg och hade haft kontakt med varandra via internet.

I CAN:s rapport finns ingen statistik för enbart Hälsingland, men Sune Nordh tror sig se vissa tendenser.

– Jag kan säga att vi ser betydligt mer narkotika överhuvudtaget i dag. Och då får man tänka på att mörkertalet är stort. De vanliga drogerna som Cannabis och Amfetamin ligger kvar på ungefär samma nivåer, men vi ser mer tabletter.

– Det handlar mycket om att få vissa försäljare bakom lås och bom. Sånt märks direkt.