Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nätbingo hotar hallarna

Spelarnas pengar rinner iväg utomlands när bingohallarna blir allt färre.

– Det är förmodligen inget framtidsjobb att jobba på bingohall, konstaterar Annika Bäckström, föreståndare vid bingohallen i Hudiksvall, sedan hon delat ut nya bingobrickor.

Det gör hon ungefär var sjunde minut, då en ny omgång startar.

Annicka Bäckström tycker att det blivit mycket bättre i bingohallen efter flytten till de nya lokalerna på Drottninggatan. Nya besökare droppar in.

– Det är en myt att det bara är pensionärer som spelar. Så var det förr, säger hon och tillägger att de nu förmodligen har bingosveriges fräschaste lokaler.

Patrick Hämquist är ordförande i Sveriges Bingoarrangörers Centralorganisation och även ägare till bingohallen i Hudiksvall. Han berättar att antalet bingohallar minskat från 100 till 71 under de senaste fem åren. Enligt honom är däremot bingohallen i Hudiksvall inte hotad.

– Den har levererat överskott för året ändå. Så den hallen är kvar och kommer att leva vidare.

Han tror att minst lika många som förr spelar bingo, men att spelandet flyttat till bostaden, via onlinespel. Vinster som tidigare gick till föreningar hamnar nu utomlands.

– Det finns svenska spelsajter, men de allra flesta speltillstånd är registrerade på Malta av privata företag. Vinsten hamnar hos ägaren och det sker en stor förflyttning från föreningslivet till privata ägare.

– Det kan säkert handla om ett par hundra miljoner på tio års sikt. Över 50 procent av bingon på nätet har utländska tillstånd, säger Patrick Hämquist.

Han poängterar att det finns många aspekter av onlinespelandet.

– Vi tar ansvar för de som spelar och vi ser spelarna. Det kan vara svårare att hålla en bra speletik på distans.

Trots trenden är han inte uppgiven inför framtiden.

– De som spelar hemma är potentiella kunder för oss. Vi försöker också jobba med att få bättre lokaler. Det blir de starkare som är kvar och det finns fortfarande bingohallar som går bra.