Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Natanders stöd i personvalet var otillräckligt för att försvara behållen fullmäktigeplats

Vem äger mandatet? Parti eller politiker? Debatten har blossat upp igen i Hudiksvall efter att Cecilia Natander lämnade Centerpartiet och gått över till moderaterna.

– Man kan tycka att det är omoraliskt och fel av mig att sitta kvar, säger Cecilia Natander till HT efter avhoppet.

Ja, det kan man tycka.

Läs mer: Partibytande politiker upplever hot om smutskastning

Cecilia Natanders personliga mandat är svagt. Hon fick i båda valkretsarna totalt bara 37 kryss.

Samtidigt var det få av Centerpartiets fullmäktigeledamöter som fick något större personligt mandat. Bara Caroline Schmidt och Jan-Erik Jonsson klarade personvalets mer formella spärr på 5 procent av partiets röster.

Natander skrev också under ett avtal med Centerpartiet att hon skulle lämna sina förtroendeuppdrag om hon lämnade partiet. Det avtalet väljer hon nu att bryta.

Samtidigt ska vi komma ihåg att en förtroendevald inte kan avtala bort sin plats med tredje part. Den som sitter i kommunfullmäktige, regionfullmäktige, i Sveriges Riksdag eller i Europaparlamentet har fått sitt mandat av väljarna och sitter på personligt ansvar.

Just relationen väljare, parti och vald har det stormat om på riksplanet efter att Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson (SD) blivit vilde, skolkar från kammaren men uppbär arvode och bedriver massageverksamhet samtidigt.

Ett annat exempel var Niklas Wykman (M) och Hanif Bali (M) som gick emot partilinjen (utan att berätta det tydligt för riksdagsgruppen) och blev av med partiuppdrag när riksdagsgruppen tappade förtroendet.

Ska politiken vara legitim för medborgarna behövs en balans och en öppenhet mellan väljare, parti och vald. Ett sätt att stärka detta är att tydliggöra den personliga kopplingen, som man gjort i Finland, genom att helt slopa personvalsspärrarna. Ska du bli vald måste du få kryss.

Det skulle också då vara enklare att gå emot partilinjen i vissa hjärtefrågor som man kampanjat för. Den öppenheten vinner både partier och väljare på. Och med ett tydligt personval är risken för överraskningar under mandatperioden mindre. Man vet bättre var man har kandidaterna och det finns ett tydligare lojalitetsband mellan väljare och vald.

Cecilia Natanders 37 personkryss är ett för svagt mandat för att säga att hudiksvallsborna vill ha just henne i fullmäktige i stället för en centerpartist längre ned på listan.

Därför är det omoraliskt och fel av Natander att sitta kvar.