Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Natalias drömresa går till Australien

När hon var tio år flyttade Natalia Rostankowska och hennes mamma från Polen till Sverige. Det tog två år för Natalia att lära sig svenska flytande, men nu talar hon svenska bättre än polska. På torsdag fyller Natalia 18 år.

Natalia har alltid tyckt om att resa, och efter ett år på barn- och ungdomsprogrammet bytte hon, och går nu första terminen på hotell- och turismprogrammet på Bromangymnasiet. Hon vill gärna jobba med turism, och har en stor fördel i att hon redan nu talar fyra språk, svenska, polska, engelska och tyska. Hon hoppas kunna studera vidare på högskola, kanske turismutvecklarprogrammet, men först vill hon ut och resa. Drömresmålet är Australien.

– Jag tror det är magiskt där. Först och främst värmen, men sen även alla exotiska djur.

När Natalia var tio år flyttade hon och hennes mamma från Polen till Sverige. Hon minns att hon tyckte det var kul när hon skulle flytta.

– Det kändes bra att börja om på nytt. Men jag var ganska nervös, jag kunde ju inte språket.

Men hon hade världens bästa svenskalärare, säger hon, och två år efter att hon och hennes mamma flyttat till Sverige, talade Natalia svenska flytande.

– Och nu kan jag svenska bättre än polska.

När de kom till Sverige bodde de först i Korskrogen, för att senare flytta till Los där familjen bor nu. För att ha närmare till skolan har Natalia en lägenhet i Iggesund där hon bor under veckorna.

– Det går inte så många bussar till Los, konstaterar hon.

När Natalia var tolv år fick hon diagnosen reumatism. Sjukdomen kom plötsligt, och utan förvarning.

– Jag vaknade en morgon och kunde inte gå. Först trodde jag att det var träningsvärk, men hela jag var svullen, och de konstaterade ganska snabbt att det var reumatism.

Sjukdomen behandlas med medicin, och värme är bra för lederna. Men att vara reumatiker är inte utan problem.

– Ibland är jag så trött i kroppen att jag inte kan gå på lektionerna, men har jag inte extremt ont så kan det räcka med att vila lite.

Men sjukdomen till trots så började Natalia träna boxning för tre månader sedan.

– Det var en klasskompis till mig som tränade, och jag tyckte det verkade kul. Så jag följde med på en träning, och sen har jag fortsatt. Det är skitkul.

Många undrar hur det går att boxas när man är reumatiker, men det går, säger Natalia.

– Jag får inte så ont i lederna som jag trodde jag skulle få. Och det är bra att röra på sig om man är reumatiker.

Natalia tränar på Fighters gym i Hudiksvall tre gånger i veckan, och ibland nån gång extra också.

– Det är nyttigt för hela kroppen, jag har redan börjat få muskler, efter bara ha tränat tre månader. Det är jättekul och jättejobbigt, och så får man ut sina aggressioner också, säger hon och skrattar.