Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näsvikens sjuor får egen dator

Lärande- och kulturförvaltningen satsar i höst på ett försök där årskurs 7 elever får en egen dator. En satsning för framtiden, menar förvaltningens IT-samordnare.

Annons

Till hösten får eleverna i årskurs 7 i Näsvikens skola varsin dator. Om försöket faller väl ut är ambitionen att utöka satsningen till att gälla alla 7:or i kommunen.

- Vi vill skapa en bättre måluppfyllelse och en intressantare skoldag och då handlar det om att möta eleverna där de är. I dag är de uppkopplade och kommunicerar genom datorer, säger Lars Furubom, IT-samordnare för lärande- och kulturförvaltningen i Hudiksvall, och belyser med de miljoner frågor som ställs till sökverktyget Google varje dag.

Hudiksvall kommer inte bli ensam kommun som ger egna datorer till sjundeklassare. I Nacka och Falkenberg har man redan gjort samma sak. Redan nu finns minst ett interaktivt klassrum i varje skola i kommunen, utrustat med interaktiv whiteboard, projektor i taket samt ljudanläggning. All data i försöket kommer att sparas på internet genom så kallad "Cloud computing".

- Kommunens IT-strateg tittar just nu på vilken dator som ska köpas. Vi måste vara med i samhällsutveckling och den här investeringen kommer att bli under 100 000 kronor för hela klassen. Det handlar inte om några värstingdatorer utan en enkel och robust surfdator, säger Lars Furubom.