Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näsvikens sjuor får egen dator

Lärande- och kulturförvaltningen satsar i höst på ett försök där årskurs 7 elever får en egen dator. En satsning för framtiden, menar förvaltningens IT-samordnare.

Till hösten får eleverna i årskurs 7 i Näsvikens skola varsin dator. Om försöket faller väl ut är ambitionen att utöka satsningen till att gälla alla 7:or i kommunen.

- Vi vill skapa en bättre måluppfyllelse och en intressantare skoldag och då handlar det om att möta eleverna där de är. I dag är de uppkopplade och kommunicerar genom datorer, säger Lars Furubom, IT-samordnare för lärande- och kulturförvaltningen i Hudiksvall, och belyser med de miljoner frågor som ställs till sökverktyget Google varje dag.

Hudiksvall kommer inte bli ensam kommun som ger egna datorer till sjundeklassare. I Nacka och Falkenberg har man redan gjort samma sak. Redan nu finns minst ett interaktivt klassrum i varje skola i kommunen, utrustat med interaktiv whiteboard, projektor i taket samt ljudanläggning. All data i försöket kommer att sparas på internet genom så kallad "Cloud computing".

- Kommunens IT-strateg tittar just nu på vilken dator som ska köpas. Vi måste vara med i samhällsutveckling och den här investeringen kommer att bli under 100 000 kronor för hela klassen. Det handlar inte om några värstingdatorer utan en enkel och robust surfdator, säger Lars Furubom.