Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästan hälften saknade behörighet

Nästan hälften av alla elever i årskurs nio i Edsbyn och Alfta var i höstas inte behöriga att söka till gymnasiet. De saknade godkänt betyg i ett eller flera ämnen.

Under måndagens kommunfullmäktige i Edsbyn tar Centerpartiets Hans Jonsson och Kristdemokraternas Jennie Forsblom upp frågorna. De vill veta vad detta beror på och vad skolan planerar för åtgärder.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Englund (S) kommer att svara på deras interpellation.

I dag måste en elev i årskurs nio ha godkänt i åtta ämnen för att kunna söka till ett yrkesprogram och tolv till ett högskoleförberedande program. Matematik, svenska och engelska ingår i båda fallen. Det betyder alltså att har de inte godkänt i något av ämnena, så är de inte behöriga att söka till gymnasiet.

Särskilt ämnet matematik har varit en stötesten för många elever.

I Håkan Englunds svar framgår att kommunen från och med i höst på bred front deltar i matematiklyftet, en riktad kompetensutveckling för lärare.

Alla 57 undervisande matematiklärare deltar i matematiklyftet.

– Kollegialt lärande är grunden för kompetensutvecklingen. Förhoppningen är att lärare, de flesta av dessa 57 lärare undervisar i fler ämnen än matematik, även i andra ämnen börjar arbeta mer kollegialt vilket är en känd framgångsfaktor, svarar Håkan Englund.

I hans svar framgår även att Skolinspektionen under våren kommer att göra en tillsyn i kommunen. Resultatet från denna kommer att vara ett stöd i nämndens arbete för att öka måluppfyllelsen och förbättra skolresultaten.

Noterbart är att betygen brukar höjas från höstens preliminära betyg till vårens slutbetyg.

Förra året var 73,3 procent av eleverna vid Celsiusskolan i Edsbyn och 75 procent av eleverna vid Alftaskolan behöriga att söka nationella gymnasieprogram. Det gav ett medelvärde på 74,1 procent för kommunen, att jämföra med 86,9 procent för hela landet.