Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närvård blir hemvård

När kommunen sannolikt kliver ur närvårdsavdelningen på Ljusdals sjukhus räcker det ändå inte långt för omsorgsnämndens ekonomi 2015.

Det var bekymrade miner bland både politiker och tjänstemän när omsorgsnämnden på tisdagen tog beslut om den budgetram som den vill att kommunfullmäktige tar ställning till i juni.

Glappet mellan den föreslagna ramen och behov i omsorgsnämndens prognos ligger runt 20 miljoner kronor.

Dessutom finns det investeringar utöver ram på 11,5 miljoner kronor som heller inte har täckning i den ekonomiska planering som gjorts tidigare.

Och då ska man veta att glappet varit större om inte en besparing på cirka 4 miljoner kronor, om kommunen (läs omsorgsnämnden) kliver ur närvårdsavdelningen på Ljusdals sjukhus, inte hade varit med i det budgetförslag som låg på omsorgsnämndens bord.

Kommunen och landstinget möts i ärendet i dagarna.

– I och med att vi tog över hemsjukvården klarar vi mycket på egen hand, ofta i hemmet, säger äldreomsorgschefen Ingrid Sundström.

Nyckeln till omsorgsnämndens ekonomiska lösning ligger i det 2-procentsmål för besparingar som socialchefen Marita Wikström gått ut med i för i år. Det kan spara 9 miljoner kronor vilket minskar behovet av budgetförstärkning inför 2015 med lika mycket pengar.

I det läget fattas det omkring 3 miljoner kronor för att upprätthålla dagens verksamhet.

Resterande "glapp" (8,2 miljoner kronor) är en önskelista på förbättringar inom omsorgsnämndens verksamhet, en lista som var miljonen mindre före budgetmötet. På tisdagen lades nämligen till förstärkning av bemanningsenheten för att få bättre vikarietäckning och därmed också möjligen friskare personal.

En annan önskan som lades till listan var ett samarbete med företagshälsovården kring rutiner och uppföljning för sjukanmälan.

Tommy Olsson (C) fick igenom förslaget på att omsorgsnämnden förutom löneökningar ska söka kompensation för andra kostnader som OB-tillägg.