Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närmare 40 000 har besökt Stenegård

Den första sommaren för den nya konstellationen på Stenegård i Järvsö är över. Det har varit en sommar som präglats av stress och att hitta de rätta organisationen för ett i turistsammanhang udda samarbete.

Stenegård ägs av Ljusdals kommun, men för verksamheten ansvarar ett nybildat aktiebolag, Stenegården i Järvsö AB, där ett privat, kommersiellt bolag och en ideell förening står för aktiekapitalet, och en offentlig stiftelse finns med via ett samarbetsavtal.

Turerna var många innan Ljusdals kommun den 10 september i fjol slöt ett nyttjanderättsavtal med det nybildade bolaget Stenegården i Järvsö AB. Kritikerna menade att kommunen inte skulle släppa ifrån sig denna turistiska pärla invid Ljusnan och i synnerhet inte överlåta till ett kommersiellt bolag med vinstintresse att driva verksamheten.

Efter en sommar står man där med facit i hand. Det udda samarbetet mellan Propus AB och Järvsö hembygdsförening, som står för aktiekapitalet, samt Folkteatern i Gävleborg har fungerat helt gnisselfritt, även om alla förhoppningar och förväntningar ännu inte hamnat på plats.

Omkring 15 000 personer har strömmat igenom Stenegård under sommaren. Lägg därtill Järvsö marknad under midsommarhelgen och auktioner så är det totalt närmare 40 000 personer som gått genom entrén för att ta del av sommarens alla utbud.

Verksamheten på Stenegård kan sägas stå på tre ben, dels försöker man att arbeta in en hälsoprofil i verksamheten, dels finns trädgården med sin färgrika prakt av örter, blommor, buskar och träd, dels vårdar man den gamla byggnadstekniken och försöker ge nytt liv åt bygdens anrika kulturhistoria.

En avdelning som slagit väl ut i sommar är barnavdelningen, där man slår samman de tre benen för att föra kulturhistoria, hälsa och odling vidare till nya generationer.

Lekstugebyn har utvecklats till något av hälsingegårdar i miniatyr. Röda, kringbyggda hus med tun och vita knutar och gediget timrade hus visar i den mindre skalan hur byggnadstekniker tog sig ut förr. Längs fasaderna reser sig gamla kulturväxter som riddarsporre, stormhatt, akleja och brandliljor, precis vad som var brukligt förr.

Barnen har också fått ett eget trädgårdslabb, där unga besökare under sommaren fått göra egna krukor av tidningspapper för att odla blommor och grönsaker. Dessutom har då fått gå på jakt bland alla arter som finns representerade i trädgårdslabbet och via klistermärken i ett häfte fått redovisa vad de funnit.

Även om hösten lagt sin mantel över verksamheten så prunkar trädgården i en mångskiftande färgskala. Och det här är bara början. Nu smids planer för att kommande år arrangera vattenoaser och att fortsätta arbetet med idéträdgårdar, som den gångna sommaren resulterat i en blomsternjure med njurfrämjande örter och Lill-Babs showklänning i lyxförpackning överförd till blommornas värld.

I år har man koncentrerat trädgårdsarbetet med sikte på att skapa en plats där människor kan mötas, att få en klart avskiljande gräns mellan kala, gråa parkeringsytor och sköna, avkopplande ytor för möten. Entréområdet tar emot besökaren med en välkomnande blomsterprakt, liksom fontänplanteringen på innergården. Även kring rättargården har det i sommar lyst av allehanda färger i rabatterna.

Till nästa sommar siktar man på att förbättra den yttre miljön. Fler träd och buskar ska skapa en varm, välkomnande inramning till Stenegård.