Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tribologi en vetenskap om smörjning och friktion: "Det finns överallt"

När Hudiksvalls hydralikkluster inbjuds att lära sig mer om tribologi är det kanske mer än en som undrar vad det finns för pengar att tjäna på det. Bördig i Bobygden, Delsbo har Sören Sjöberg svaret.

Annons

Läs mer: Inga nya kolosser - sex konkreta projektidéer

– Det är vetenskapen om ytor i rörelse och handlar om friktion, nötning och smörjning. Sådant som alltid är aktuellt inom hydrauliken, säger Sören Sjöberg.

Han har doktorerat i tribologi och jobbat med företag som Sandvik, SKF och Volvo och har forskat på att effektivisera växellådor. Kugghjul är ett givet område för tribologi men lager och andra områden där metall rör sig mot metall är intressant ur perspektivet smörjning och förslitning.

Läs mer: Mix av svett och svets ska fylla Hiabs industrilokaler

På fredagen hade Högskolan i Gävle och Hydraulikklustret en första samverkanslunch kring ökad tekniksamverkan. Sören Sjöberg är universitetsadjunkt på högskolan kom till Sunfabs museum och berättade om sin doktorsavhandling där forskningen inriktade sig på växellådor.

Ju mindre friktion desto bättre framhåller han men det måste samtidigt vägas mot hur mycket det kostar att tillverka ett kugghjul eller en cylinder. Kunskap som är högaktuell för företag i Hudiksvall som tillverkar hydraulprodukter.

Läs mer: Kvalitetsstämpel sätts genom teknikcollege

Sören Sjöberg är uppvuxen i Bobygden, Delsbo och ser det som en uppväxt som på ett naturligt sätt gjorde honom intresserad av teknik. På Bromangymnasiet gick han tekniska programmet precis som det fjärde året avvecklades.

– Då fanns möjligheten att läsa teknik på distans från Hudik och det passade mig bra. Sedan gick jag vidare i den tekniska utbildningen. Jag blev intresserad av tribologi och doktorerade på det, säger Sören Sjöberg som är bosatt i Valbo.

– Det är ju så att jag kommer härifrån, så det är klart att det vore trevligt om företag här vill använda sig av mina kunskaper, säger Sören Sjöberg.

Mer läsning