Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt hyra i kulturhuset Glada Hudik: "Det är illojal konkurrens"

Fastighetsägare och Företagarna kritiserar att Hudiksvalls kommun erbjuder en kraftig hyressänkning för arrendatorn på Kulturhuset Glada Hudik.

Annons

I kulturhuset Glada Hudik ska en ny krogkedja öppna i fd Cafe August lokaler.

– Vi har kritiserat kommunens subventioner tidigare och fått löften om att kulturhuset ska drivas med marknadsmässiga hyror. Nu är de där på nytt, säger Janne Ström, ordförande för Företagarna i Hudiksvall.

Läs mer: Stor krogkedja etablerar sig i hudiksvall - flyttar in i fd Café August

Janne Ström är ordförande för Företagarna i Hudiksvall som nu riktar kritik mot Hudiksvalls kommuns uthyrning av kulturhuset Glada Hudik

– Det är illojal konkurrens som Hudiksvalls kommun gör sig skyldig till, säger Janne Ström.

Det är Hudiksvalls kommun som äger Kulturhuset Glada Hudik sedan Folkets Hus-föreningen avvecklades och Café August stängdes. Under några år har kommunen drivit verksamheten i fastigheten själv men såg att kostnaderna var stora. Därför lades driften av verksamheten ut, i en upphandling som mötte klent intresse.

Lagom till förra sommaren blev det klart att Söderhamnskrögaren Lennart Westman lagt ett bud som innebar en hyresintäkt för Hudiksvalls kommun på två miljoner kronor.

Läs mer: Hyran kan sänkas för kulturhuset - varit svårt boka arrangemang

Men det har varit svårt att få publiken att hitta till kulturhusets nya verksamheter och krögaren Westman har kommit på efterkälken med hyrorna. Därför har Hudiksvalls kommun tecknat ett nytt tillfälligt avtal som sträcker sig fram till juni nästa år.

Det innebär en tillfällig övergång från en fast hyra till en hyra som baseras på arrendatorns intäkter. 7 procent av omsättningen ska arrendatorn betala i hyra samtidigt som den fasta avgiften sänks från 600 kronor per kvadratmeter till under 100 kronor per kvadratmeter.

Samtidigt aviserar Lennart Westman att restaurangkedjan Harrys är på väg att etablera sig i lokalerna.

– Kommunen ger verksamheter i kulturhuset konkurrensfördelar som kommunen inte ger till fastighetsägare och krögare i Hudiksvall, säger fastighetsägaren Anders Johansson som hyr ut till O´learys i stadshotellet.

Han ser hyresnivåer från 600 kronor per kvadratmeter och uppåt som konkurrenskraftiga i Hudiksvall och ser kommunens agerande som en subvention.

I ännu högre grad så, eftersom Hudiksvalls kommun gjort en uppgörelse med arrendatorn om en avbetalningsplan för de obetalda hyrorna. Avbetalningsplanen löper över hela kontraktstiden som går ut år 2020.

– Hur kan Hudiksvalls kommun agera bank åt en arrendator. Det är bättre att ta förlusten och gå vidare, säger Anders Johansson.

Hudiksvalls kommuns agerande i ärendet innebär inget otillbörligt gynnande anser kommunchef Bengt Friberg. Det är angeläget att det finns en lokal med kapacitet för större konferenser, föreläsningar och konserter i Hudiksvall.

Läs mer: Folkets husföreningen i Hudiksvall i konkurs

Eftersom det var litet intresse att driva anläggningen måste kommunen vårda sin arrendator. Uppgörelsen innebär att kommunen under en period kommer att ha lägre hyresintäkter än beräknat, men det är acceptabelt eftersom det visat sig svårare än väntat att bygga upp en ny verksamhet förklarar kommunchefen.

– Vi ska inte hålla på med subventioner och tycker inte att Hudiksvalls kommun gör det i det här läget, säger Bengt Friberg.

Han framhåller samtidigt att den resultatbaserade hyran bara gäller under ett år, sedan är det återigen en fast årshyra på två miljoner kronor under den resterande hyrestiden.

– Kulturhuset har varit en vagel i ögat på aktörer i Hudik under lång tid och kanske är det så det ska vara när det ägs av det allmänna. Men kanske måste de också acceptera att folk tycker olika om kulturhuset, säger kommunchef Bengt Friberg vid Hudiksvalls kommun.

Kulturhuset Glada Hudik där Peter Jezewski hade julshow i vintras har Hudiksvalls största scen och publikkapacitet.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons