Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya lägenheter vid Wallnersgården: "Trenden är att förtäta bebyggelsen"

Tio nya lägenheter ska byggas i centrala Hudiksvall. Det sker på kvarteret Gamla skolans i anrik miljö längs Långgatan.

Annons

Närmaste granne blir Wallnersgården och tvärs över gatan ligger Skolparken. Sedan de två husen i kvarteret Gamla skolan revs på sjuttiotalet har tomten använts som parkeringsplats.

Läs mer: Bostäder kan byggas på kvarteret Färgaren

Byggherrens Robert Fredriksson, Hudiksvall, bygger nya lägenheter i kvarteret Gamla skolan, granne med Wallnersgården.

Läs mer: Delade åsikter om Hudiks nya bostadsområde: "Det blir bekymmersamt för oss"

– På fjärde våningen blir det två treor med fem meters takhöjd och balkong mot parken, säger byggherren Robert Fredriksson.

Granne med Wallnersgården och Skolparken ska det alltså byggas nytt och jobbet har redan börjat. Byggaren Robert Fredriksson har köpt tomten efter budgivning för 1,8 miljoner. Bygglovet är beviljat och markarbetet inleddes förra veckan.

Byggherrens Robert Fredriksson, Hudiksvall, vill bygga ett stenhus på stenig tomt.

Läs mer: Nya lägenheter på Södra vägen: "Det har varit styrigt att få till"

– Trenden är att förtäta bebyggelsen i Hudiksvall, där det är stor efterfrågan på boende. Men egentligen vore det bättre att bygga på Kattvikskajen, säger byggherren Robert Fredriksson.

Han menar att även om det är brist på byggklara tomter för flerbostadshus, finns det inte brist på mark i Hudiksvall. I stället för att tillföra bostäder genom förtätning hade den bostadsefterfrågan ökat intresset för att bygga på Kattvikskajen där det är tänkt att byggas 400-500 bostäder.

I april blir Robert Fredriksson klar med tio lägenheter på Långgatan. Inom det närmste två åren ska det dessutom byggas 16 lägenheter på Södra vägen, ett tiotal på kvarteret Färgaren ett drygt sextiotal på nya området Djupestrand. Lägg till det ett än så länge okänt antal bostäder på den nyligen sålda HT-fastigheten. Inom ett par-tre år kan det tillkomma en bra bit över hundratalet nya bostäder i centrala lägen.

Byggherrens Robert Fredriksson, Hudiksvall, bygger nya lägenheter i längs Långgatan.

Läs mer: Nu är sista beslutet fattat - klart för bygge nedanför Köpmanberget

Men det finns ännu ingen byggklar mark på Kattvikskajen så byggherrarna ägnar sig åt förtätningar. På Långgatan ska Robert Fredriksson bygga fyra våningar högt, men något lägre än intilliggande Wallnersgården. Huset kommer att låna drag av grannbyggnaden för att passa in i omgivningen.

Vi träffar byggherren när han sitter i en grävmaskin på den aktuella tomten. Han förklarar att han avsätter några semesteradagar åt att köra maskin för att få uppleva känslan av att få någonting gjort.

– Nu vill jag bygga ett murat hus i murtegel och cement. Jag har alltid velat bygga ett stenhus för det blir så rejält och tyst, säger Robert Fredriksson.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Nytt hyreshus i Hudiksvall byggs av Robert Fredriksson i kvarteret Gamla skolan.

Mer läsning

Annons